Urfilm shorts 1

Film

12:45-14:00.

Home River – Sápmi
I 2017 brøt tre samiske kvinner loven for å beskytte sine tradisjoner. Samene hadde fisket Deatnu-elven som et levebrød og åndelig praksis i århundrer inntil Finland håndhevet restriksjoner på elven. I en monumental sak for urfolksrettigheter kjempet Kati, Ánne og Heidi mot staten for å holde kulturen deres i live.

Kati Eriksen (regissør, produsent, forfatter) er en samisk aktivist, produsent og utvikler. Med sitt arbeid ønsker hun å styrke sitt fellesskap og muliggjøre arbeidet til dyktige kunstnere og bærere av urfolkssamisk kultur og språk. Scott Thornton (regissør, produsent, forfatter) fungerer som grunnlegger og kreativ direktør for Light Supply Media. 

Ivalu – Kalalliit Nunaat
Ivalu er borte. Lillesøsteren hennes er desperat etter å finne henne. Faren hennes bryr seg ikke. Den enorme grønlandske naturen har hemmeligheter. Søket etter Ivalu er i gang.

I et tett sammensveiset samfunn som ligger et sted i det enorme, vindfylte landskapet i det robuste Grønland, kommer nyhetene om den uansvarlige forsvinningen til unge Ivalu som et sjokk for Pipaluk, hennes lillesøster. Ute av stand til å forstå, og med hennes likegyldige far fast bestemt på å fortsette sin daglige rutine som vanlig, tar Pipaluk motet til seg og begir seg ut på et farefylt oppdrag for å finne sin savnede søster. Og mens urbefolkningsjenta begir seg inn i den golde iskalde villmarken, drevet av ren søsterkjærlighet, bringer en serie tilbakeblikk tankene på fragmenterte tilfeller av lykkelige tider. Men presserende spørsmål krever svar. Hvorfor skulle Ivalu rømme hjemmefra?

Isosäni kieli - Sápmi
En historie fortalt av enaresamisk kvinne Ulpu, om hvordan transgenerasjonelle traumer kan føles selv etter 100 år og hvor styrkende og helbredende det er å lære sine forfedre og bestefar Hannus språk som voksen.

Jukka Vuorela-Morottaja, filmskaper og manusforfatter fra Inari. For øyeblikket studerer han ved Samisk utdanningsinstitutt i Enare, i medieutdanningsklassen. ISOISÄNI KIELI -dokumentar er hans første film som regissør. 

del

De neste hendelsene

Onsdag    Torsdag    Fredag    Lørdag    Søndag

Årets nordlige folk
14:00
Lávddáš
14:00
Galleriet
14:15
Nisga'a Longhouse
17:30
Kultursalen
Konsert
19:00
Lávdi
Konsert, Årets nordlige folk
21:00
Lávdi
Konsert
22:30
Lávdi
23:59
Báldalávvuene
23:59
Lávdi