Girjái
Girjái er en radikal dekolonial skeiv utopi: en felles performativ samling organisert i en lávvu.
Girjái dykker inn i en verden der forfedrenes visdom leder oss fremover, og etablerer en forbindelse med nåtiden og fremtiden. Forestillingen består av joik, dans, historier, musikk, alter-egoer og drømming i fellesskap. Girjái inviterer deg til å drømme – forestillingen er spesielt dedikert til skeive samiske og BIPOC-skeive i alle aldre, i fortid, nåtid og fremtid. Finsk, engelsk og samisk brukes i forestillingen.
Vi er fortsatt her – og vi er fortsatt skeive.
Biografier:
Máret Ásllat Ivvár Ovllá Nilla Ritni Ráste, Ritni Ráste Pieski er en Deanu-elvesamisk historieforteller, danser, utøver, koreograf og dragartist. Avkolonisering, kollektivitet, radikal drømming, utopier, drag, glede, lekenhet, skeivhet og humor er viktig for hans kunstneriske virke. Pieskis nyere arbeider inkluderer: Common moves-prosjekt med Sonya Lindfors, dette er en invitasjon – en forestilling med Alen Nsambu på Amos Rex som kritiserer vestlig museumsetikk, I drag er han kjent som Ritni Tears. Pieski ble uteksaminert med bachelor i dans i 2023 fra Theatre Academy, University of the Arts Helsinki.
Pessi Jouste er en samisk musiker og aktivist med base i Helsingfors. De er et fremtredende medlem av VIMMA-bandet, som tar opp den økologiske krisen. I tillegg er de involvert i andre band som Ulla Pirttijärvi & Ulda, Suõmmkar, og Vilho Louhivuori: Amalga. De er interessert i artivisme, skjæringspunktet mellom kunst og aktivisme, og har vært aktivt involvert i å organisere protester, mindre arrangementer og delta i aktiviteten til Extinction Rebellion siden 2021.
Máret Ásllat Ivvár Ovllá Nilla Biret-Iŋgá, Biret-Iŋgá Pieski er en Deanu-elvesamisk danser, utøver og moteentusiast. De har opptrådt i ulike danseproduksjoner ved Sibelius videregående skole, på «Liikkeellä marraskuussa»-festivalen i Ingri Fiksdals Diorama, og på Zodiak i Ásrún Magnúsdóttirs Listening Party.
For Pieski handler kunst om å skape en følelse av sameksistens og delte rom. De er interessert i å formidle gleden og følelsen av fellesskap som dans bringer, og åpne opp bevegelsesfriheten for folk som en samlende, gjenopprettende opplevelse. De fokuserer på å legge vekt på personlig erfaring og tolkning i kunsten deres, etter prinsippet om "ta det som resonerer med deg." Hovedmålet deres er å bryte ned antagelsen om at noen ikke kan danse og hvordan dans skal se ut eller føles.
Aju Jurvanen er en skaper av forestillinger, kunstner og lysdesigner med base i Helsingfors. De legger vekt på kollektivitet, følsomhet og tilstedeværelse i sitt kunstneriske arbeid. De er interessert i å utvide mulighetene for lysdesign. I tillegg er de for tiden fascinert av frigjøring, skeiv glede, havlandskap og skjæringspunktene mellom kunst og vitenskap. Jurvanen studerer for tiden på masterprogrammet i lysdesign ved Teaterhøgskolen ved University of the Arts Helsinki.
Helmi Hagelin er en samisk kostymedesigner, motedesigner og kunstner som engasjerer seg i samfunnsdiskurs gjennom visuelle virkemidler. Gjennom sitt arbeid og kunst har de som mål å utfordre og synliggjøre rådende strukturer og deres virkninger. For tiden er de spesielt interessert i interseksjonalitet og hvordan medlemmer av minoritetsgrupper oppfattes i samfunnet. De undersøker disse temaene fra et skeivt samisk perspektiv. Helmi Hagelin er industri- og merkedesigner med fokus på bruksdesign.
Kai Mikkel Balto er artist og duojár fra Romsa med familie fra Kárášjohka. Etter å ha fullført sin bachelorgrad i digital kunst bestemte han seg for at det var på tide å begynne å lære tradisjonell duodji og jobbe med materialer som finnes i naturen. Han elsker å eksperimentere med ulike materialer og teknikker, og kombinere tradisjon med modernitet. Han er også utnevnt som Riddu Riđđus Årets unge kunstner i 2024.