Urfilm shorts
Urfilm shorts er en samling av kortfilmer av urfolksfilmskapere fra Sápmi, Grønland og Guatemala. Visningen varer i 55 min og foregår i Nisga’a-huset. Det er ingen forhåndsbooking av billetter.
Liremu Barana (Soul of the sea)
Guatemala/Norge, 2019, 10 min. Drama/kortfilm
Regi/manus: Elvis Caj Cojoc og Elisa Pirir
Arisa er en sanger og danser som finner trøst hos havet, i morens råd og i syner av sin mormor. Med sanger om garifunafolkets kamp fortelles en subtil og poetisk historie om opphav og kolonialisme, satt til den karibiske kysten av Guatemala.
Filmen har vunnet Gullstolen ved Kortfilmfestivalen i Grimstad 2020 og blitt vist på flere internasjonale film festivaler som Uppsala International Film Festival, ImagineNATIVE, Rio de Janeiro International Film Festival, Vienna Shorts, Cinelatino.
Ajornianngilatit (You’ll Be Okay)
Kalaallit Nunaat, 12 min. Drama/kortfilm
Regi/manus: Aka Hansen
Språk: grønlandsk, engelsk tekst
En tobarnsmor, som har dedikert livet til sitt barn og jobber hardt for familien sin, drar ut for en kveld med moro og møter en spesiell person.
Aka Hansen (f. 1987 i Århus) er en prisvinnende inuittfilmskaper med base i Nuuk, Grønland. Hun har jobbet i grønlandsk film- og TV-industri i mange år. I 2013 startet hun sitt eget filmproduksjonsselskap Uilu med mål om å produsere flere urfolkshistorier om Grønland og dets folk.
Dološ niegut
Sápmi/Finland, 2022, 3 min. Musikkvideo
Regi/manus: Marja Viitahuhta og Ánnámáret
Minner og gamle bilder fra reindrift og det nomadiske livet blandes med samtidens reindrift i «Dološ Niegut» – gamle drømmer. Hvordan vi oppfatter hverdagen vår påvirker våre synspunkter så vel som vår fantasi, våre håp og drømmer. Livene knyttet til andre vesener, i dette tilfellet reinen og hvordan samene har levd sammen med dyrene, vår avhengighet av miljøet vårt, er tilstede i dette arbeidet. I denne joiken forsøker Ánnámáret å forestille seg hvordan våre forgjengere oppfattet denne verden og hva som kan være igjen av dem i tidens strømninger som vi lever i og hvordan vi fungerer i den.
Marja Viitahuhta er finsk mediekunstner og filmskaper som levde sin ungdom i Inari og sitt voksne liv i Turku og Helsinki. I flere år har hun samarbeidet med den samiske musikeren Ánnámáret, akkompagnert musikken live med videoverk og laget eksperimentelle musikkvideoer.
Háldi
Sápmi/Norge, 2021, 5 min. Kortfilm
Regi/manus: Ann Holmgren
Språk: nordsamisk
Háldi er en unik samisk kortfilm laget av Ann Holmgren og Mette Henriette skapt på grensen mellom film og musikk. Filmen utvikler seg rundt en samisk undergrunnsverden hvor du kan hente inspirasjon og kraft. I denne verden er Háldi alle levende veseners vergehjelper. Filmen fokuserer på enhet og kraft i kvinnelige relasjoner i samisk tradisjon og mytologi.
Skádja
Sápmi/Norge, 2022, 16 min. Kortfilm
Regi/manus: Eili Bråstad Johannessen
Språk: nordsamisk, engelsk tekst
Skádja, som betyr ekko, er en skeiv fortelling om et sterkt og ekstatisk møte mellom to kvinner. Med referanser til hekser, dans, natur og mystikk kombinerer filmen fortid og nåtid i et fantastisk univers.
Eili Bråstad Johannesen er samisk-kvensk billedkunstner, manusforfatter og filmprodusent fra Nordreisa. Hennes kortfilmer og videoarbeider har vært vist på utstillinger og filmfestivaler i inn -og utland.
Tematisk tar prosjektene utgangspunkt i skeiv identitet, seksualitet og kulturell tilhørighet, og fortelles ofte gjennom en eksperimentell eller surrealistisk fortellerform.
Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku
Sápmi/Norge, 2020, 8 min. Kortfilm
Regi/manus: Gjert Rognli
Språk: engelsk, engelsk tekst
Filmen “Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku” viser vei i en verden i rask endring, med polarisering og globalisering som går i mange retninger. Vi er i en tid preget av tilbedelse av ungdom, fiksering ved nåtiden og ekstrem individualisme. Det vi gjør i dag vil påvirke måten folk lever på i fremtiden. Visdommen fra sjamanens verdensbilde fra den gamle samiske religionen er med på å veve sammen en annen tolkning og historie.
Gjert Rognli har naturens kraft i hjertet av sin prisvinnende praksis, der referanser til hverdagsliv og det surrealistiske møtes. Han uttrykker seg gjennom film, fotografi, performance og skulptur. Rognlis samiske bakgrunn er sterkt tilstede i hans kunst. Rognli har mottatt en rekke internasjonale priser for sitt arbeid med foto og film, og har hatt mange utstillinger i inn- og utland, blant annet Louvre-museet i Paris. Han har jobbet ved mange av Norges viktigste kulturinstitusjoner som NRK og Riksteatret.