Nisga'a huset åpent for publikum

Riddu siida

Velkommen innom for å se hvordan Nisg̱a’a huset vårt ser ut inni. 

Info: 

BOLIGEN: 

Bygget er tegnet av arkitekt Dr Nancy Mackin fra British Columbia, Canada og ble oppført i 2009. Longhouse tar utgangspunkt i  den tradisjonelle arkitekturen og utsmykkingen fra Nisga´a-folket i Nass Valley.  

Longhouse tradisjonen hos Nisga´a-folket strekker seg så langt tilbake man har kilder om. Longhouset fungerte tidligere både som bolig for storfamilien og som seremonihus, der den kunstneriske utsmykningen fungerte som historie og identitetsformidler for familien og klanen. I dag benyttes ikke longhouse som bolig, men som sermoni- og samlingshus. 

Et sentralt aspekt ved longhouset er utsmykkingen med treskjæringer og malerier. Motivene og ornamentikken forteller om Nisga'a -folkets historie og klantilhørighet. I Nisga'a samfunnet tilhører hvert individ et dyr, som i Nisga'a folkets begynnelse hjalp dem til å overleve. Disse dyrene er spekkhoggeren (Gisk’ahaast), ravnen (Ganada), ørna (Laxsgiik), eller ulven (Laxgibuu).  

NISGA'A FOLKET: 

Nisga’a tilhører Canadas First nation – urbefolkningen i Canada, og har sitt tradisjonelle land i Nass River Valley, British Columbia. Nisga’a-folket har tradisjonelt levd av fiske, fangst og jakt, og deres områder er de rikeste på laksefiske i hele Canada. 
Nisga’-folket omfatter ca 6000 stk, som er fordelt på ulike klaner: ravnen, spekkhoggeren, ørnen og ulven. Klanene fungerer som en utvidet familie og danner rammeverk for institusjoner som bryllup, adopsjon og andre hendelser. 


 

 

del

De neste hendelsene

Onsdag    Torsdag    Fredag    Lørdag    Søndag

Årets nordlige folk
14:00
Riddu Siida
Riddu siida
17:00
Yurta
Konsert, Årets nordlige folk
18:30
Lávdi
Konsert
20:30
Lávdi
Konsert, Årets nordlige folk
23:58
Báldalávvuene
Konsert
23:00
Lávdi