Urfilm shorts: del 1

Film

"Eadni juoiggastivččet go" (2020)
Min filmhistorie handler om min mor - hvorfor joiken hennes blir stille. Lillesøsteren vår, Ánne Májjá døde da hun var bare 7 år gammel, i en forferdelig bussulykke for 20 år siden. Siden har jeg ikke lenger hørt mamma joike vår avdøde søster, den dagen døde hennes joikeglede også. Jeg forsøker å finne svar på stillheten etter at våre nærmeste går bort og hvorfor mamma ble stille.

Regissør: Máret Inger Aslaksdatter Anti
(15 min.)

"Kor e mine čorva?" (2020)
Jeg har allerede fra barndommen av hørt onkel sine fortellinger, og en av hans mange fortellinger fikk jeg lyst til å dokumentere.
Fortellinga er fra onkel sin barndom, når han som barn blir sendt til sykehuset i Hammerfest, helt alene og måtte være der i fire måneder.  Dermed skifter han språket, fra samisk til norsk.
Dette er en aktuell dokumentar som handler om fornorskning.

Regissør: Máret Inger Aslaksdatter Anti
(17 min.)

"Mii" (2020)
Denne kortdokumentaren viser kjærlighet mellom generasjoner. Filmen handler om hvordan en familie sammen løser en dramatisk situasjon og hvordan joikestunder løser problemer. Den unge legen Máret Lájlá Nedrejord forsøker å hjelpe sin áhkku og áddja. Hun bruker sin tradisjonelle kunnskap for å styrke sin áhkku og áddjá både mentalt og sjelelig. Hennes áhkku, Johanas-Elle har hatt to hjerneslag og mistet taleevnen. Hennes áddjá, Káre-Máhtte er dement og mimrer ofte tilbake til da han var den fremste reindriftsutøver. Filmen viser joikens kraft når minnene kommer fram.

Regissør: Máret Inger Aslaksdatter Anti
(20 min)

"Gáidát / Máhccát" (2021)
Gáidát / Máhccát er en eksperimentell fortelling om en urfolkssjel som prøver å klare seg og overleve i en kolonial verden.

Regissør: Sunna Nousuniemi / Niillasaš Jovnna Máreha Juhani Sunná Máret
(4 min.)

Filmvisningen varer i 56 min.
Filmene vises tre ganger under festivalen: på torsdag, fredag og lørdag.
Filmene vises i Nisga’a-huset. I år må man reservere plass til filmvisningene. Dette kan gjøres fra mandag 12. juli. Alle som har kjøpt billett vil få info om dette på e-post.

del

De neste hendelsene

Onsdag    Torsdag    Fredag    Lørdag    Søndag

12:30
Kultursalen
13:30
Nisga'a Longhouse
14:30
Lávddáš
Forestilling
17:00
Kultursalen
Konsert
18:00
Lávdi
20:00
Lávdi
21:30
Lávdi
23:00
Lávdi