Forfattersamtale: Fredrik Prost

Seminar
Litteratur

Tidlig i 2023 lanserte den samiske forfatteren, duojáren og kunstneren Fredrik Prost boken Leŋges hearggi, Sáhčal fatna (Ready the Reindeer Stag, Pust Out the Boat). 

Om boka sier Prost selv: “Å skrive denne boka var veldig viktig for meg fordi jeg tror at vi trenger å vende tilbake til våre åndelige røtter. Vi trenger ikke bare å beskytte landområdet, dette kreves av oss, ikke bare i den fysiske virkeligheten, men også på et åndelig nivå. Vår tradisjonelle åndelighet er det som knytter oss til landområdet og som gjør urfolksperspektivet spesielt. Da jeg begynte min reise for rundt tjue år siden, ville jeg hatt behov for en bok som min.”

Prost har en vid interesse for samiske trommer og deres historie, noe som har gjort at han i dag er en respektert trommemaker i Sápmi. Boken hans gir leseren en forståelse av trommens historie og dens sentrale plass i det samiske verdensbildet og forholdet mellom mennesker og naturen. 

Om Fredrik Prost: 

Fredrik Prost er en Sámi duojár og dáiddár fra Viikusjávri på svensk side av Sápmi. Prost bor og arbeider for tiden i Giron, og vokste opp i en reindriftsfamilie med dyktige samiske duojárer som inspirerte og lærte han å lage duodji basert på kunnskap som har gått i arv i generasjoner. 

Arbeidene hans har blitt vist i store gallerier rundt om i verden, som National Gallery of Canada og Liljevalchs kunstgalleri i Stockholm, og kunsten hans har også blitt stilt ut i flere deler av Sápmi og Skandinavia. Han har mottatt mange prestisjetunge priser som Asa Kitok-prisen på Jokkmokk vintermarked i 2016. 

I løpet av de siste tiårene har Prost utført et omfattende arbeid med den samiske noaidi-trommen for å fremme samisk åndelig kunnskap. Han har hatt en sentral rolle i å undervise og holde liv i teknikkene for å lage den tradisjonelle samiske meavrresgárri (trommen), og vurdere dens relevans for Sápmi i dag. 

Samtalen ledes av Niillas Holmberg. 

Denne samtalen foregår på nordsamisk og arrangeres i samarbeid med Samisk forfatterforening. Tolking fra nordsamisk til norsk tilgjengelig. 

del

De neste hendelsene

Onsdag    Torsdag    Fredag    Lørdag    Søndag

Forestilling
18:45
Lávdi
Konsert
19:00
Lávdi
20:30
Lávdi
22:00
Lávdi
23:59
Báldalávvuene
Konsert
23:59
Lávdi