Boksamtale: Inga Ravna Eira

Litteratur

Inga Ravna Eira – Ii dát leat dat eana / Dette er ikke den jorda

Inga Ravna Eira, eller Iŋgos-Máhte Iŋgá, er fra Karasjok og vokste opp i en reindriftsfamile. Hele sitt yrkesaktive arbeidet hun som lærer i tillegg til å være forfatter, oversetter og joiker. Hun har skrevet lyrikk, noveller og barnebøker på nordsamisk. I år ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris fra det samiske språkområdet med diktfortellingen Ii dát leat dat eana (2018) som har klimaendringer som tema. Boka kommer ut i år i norsk gjendikting med tittelen Dette er ikke den jorda. Bokas budskap forsterkes av Mathis Nangos illustrasjoner i forskjellige nyanser av blått.

Gudinnen Uksáhkká, en kjent skikkelse i den gamle samiske religionen, henvender seg i fortvilelse til Solens, eller Jordens barn, som ikke lengre hører henne. Hun har kommet til en jord hun ikke kjenner igjen. Hun er ikke fornøyd med menneskenes gjerninger og de inngrep som er gjort i naturen. Gjennom diktene knyttes menneskene til de gamle samiske gudene. De som vernet jorda, menneskene og selve livet. Uksáhkká  ønsker svar fra jordens barn om hva hun skal formidle videre til gudene om den jorda de overlot til dem for å ta vare på.

Vi møter Inga Ravna Eira i samtale med Aud Tåga om diktverkets tema og vil får høre henne lese fra utdrag fra denne på nordsamisk og norsk.

del

De neste hendelsene

Onsdag    Torsdag    Fredag    Lørdag   

Riddu siida
15:00
Yurta
Barn / ungdom, Forestilling, Årets nordlige folk
15:30
Lávddáš
16:00
Bibilioteket
Riddu siida
17:30
Yurta
Konsert, Årets nordlige folk
18:40
Lávdi
Konsert
20:00
Lávdi
Konsert, Årets nordlige folk
21:30
Lávdi
Konsert
23:00
Lávdi