Åpning av kunstutstilling: Duoldi čuoldin

Kunst

Márjá Karlsen har årets kunstutstilling.

Å sitte i stillhet å veve for seg selv eller å gå til ulydighetsaksjoner mot myndighetene. Begge handlingene har som mål å bevare noe som står vårt hjerte nært.  

Kampen for landområder er også kampen for egen kultur. 

Hva skjer med hvert innslag du vever eller hvert sting du syr gjennom selskinnet, når kampene blir for mange og sårene ikke får tid til å leges? Dette er Márjá Karlsens og Sofie Amondsens kjærlighetserklæring til håndverket.  

Riddu sessions 2023: 
I 2022 ble Márjá Karlsen utnevnt til Årets unge kunstner av Riddu Riđđu Festivála og fikk etter det vært med i Riddu sessions, festivalens eget program for unge samiske kunstnere.  

Årets Riddu sessions er en kunstutstilling av Márjá Karlsen, i samarbeid med Sofie Amondsen fra Kalaallit Nunaat. Márja og Sofie er begge unge håndverkere som bærer på en tradisjonskunnskap ytterst få på deres alder gjør. De jobber med tradisjonelt håndverk, men er ikke redde for å utfordre etablerte normer.  

Gjennom Riddu sessions blir publikum kjent med deres kjærlighet for håndverket.  

Biografi:  
Márjá Karlsen er en sjøsamisk kunstner og duojár. Hun arbeider med tradisjonelle samiske praksiser og interesserer seg spesielt for det rike språket duodji er. Veving med ull fra Sápmi er bærebjelken i arbeidet hennes. Historiefortelling er en sentral del av duodji og er også Karlsens kunstpraksis. Arbeidet hennes er både en kjærlighetserklæring til samisk duodji, og en langefinger til de nordiske kolonistatene. 

Sofie Amondsen er en håndverker fra Kalaallit Nunaat med stor kjærlighet for selskinn. Amondsen har bred kunnskap om bearbeiding av flere typer skinn og er en sentral veileder for andre håndverkere i sitt lokalsamfunn. Med kunnskapen om tradisjonelt håndverk i bagasjen, er hun en uredd håndverker som er glad i å eksperimentere nye måter å lage tradisjonelt håndverk på. Hun arbeider til daglig som fagleder i Kittat systue på Kalaallit Nunaat.  

Medvirkende: Máret Anne Sara, Inga Elisa Påve Idivuoma.   

del

De neste hendelsene

Onsdag    Torsdag    Fredag    Lørdag   

20:00
Nisga'a Longhouse