Trio med verdensstjerner til Riddu Riđđu

Riddu Riđđu er klar med sitt første artistslipp for 2019. Festivalen, som er kjent for å ha en stor andel av kvinnelige artister på sin hovedscene, skuffer ikke i år heller! Nå har festivalen ført sammen tre generasjoner av kvinnelige urfolksstjerner: Buffy Sainte-Marie, Tanya Tagaq og Maxida Märak. Sammen skal de lage et helt unikt bestillingsverk.

I flere år har vi drømt om å få akkurat dette til! Dette er virkelig et stjernelag av urfolksdronninger! Det kommer til å ose av aktivisme, protest og kamplyst når disse tre sammen skal skape det som kommer til å bli neste års “må-se”-konsert!”  sier festivalsjef Sandra Márjá West.

Alle tre har et stort samfunnsengasjement som gjenspeiles i musikken de lager. De er kjent for sitt oppgjør mot urettferdighet og er sterke stemmer for urfolks situasjon.

Kanadiske Buffy Sainte-Marie har vært artist i seks tiår, og har blitt både svartelistet og hyllet. Sangene hennes har blitt spilt inn av storheter som Janis Joplin og Elvis Presley. Hun har et stort engasjement for urfolksrettigheter, miljø og pasifisme. Protestsanger har vært en stor del av hennes artistkarriere, og var grunnen til at hun i en periode var svartelistet.

Festivalsjef Sandra Márjá West sier; “Buffy Sainte-Marie er en legende, og hun har hatt stor betydning for Riddu Riđđu. Uten hennes støtte hadde ikke festivalen i det lille sjøsamiske samfunnet Gáivuotna/Kåfjord vært der vi er i dag; en ledende scene for urfolksmusikk. Buffy gjestet Riddu Riđđu i 2009 og 2013, og har lenge vært ønsket tilbake til festivalen. Dette blir den første bestillingskonserten hun gjør i samarbeid med samiske artister.”

Tanya Tagaq er en prisbelønt inuit-strupesanger fra Iqaluktuutiaq i Canada. Hun har en original vokalstil og eksperimenterer med moderne og tradisjonelle musikkuttrykk i eksplosive sceneopptredener. Tanya er en lidenskapelig forsvarer av urfolks rettigheter og tradisjoner i Canada.

Tanya spilte på Riddu Riđđu i 2009 og imponerte Riddu-publikummet stort. Tanya er utrolig kul og budskapet hennes er klokkeklart. Dette blir en feiring av urfolks evne til å overleve og et kamprop om å fortsette” sier Sandra Márjá West.  

Maxida Märak fra Jokkmokk i Sverige er en kompromissløs protest-joiker som har markert seg tydelig i kampen mot gruveindustrien i Sápmi. Med ærlige og politisk ladede tekster er hun kjent for å ofte gi «for mye» enn for lite. Maxida Märak arbeider mest innen hip hop, men inkorporerer også joik i sin musikk.

Maxida har en fantastisk stemme og er en dyktig joiker. Samtidig er hun også litt av et råskinn som ikke nøler med å vise fingeren til verden” sier Sandra Márjá West.

Bestillingsverket vil omhandle urfolks felles kamp for retten til å eksistere og kampen for anerkjennelse av vår historie, sett ut fra disse tre ulike generasjonene. Dette kommer til å bli en uforglemmelig opplevelse!” fastslår festivalsjef Sandra Márjá West:

Åpner billettsalg

I dag åpner billettsalget til Riddu Riđđu 2019, og festivalen legger ut 100 festivalpass til en meget gunstig pris frem til nyttår. “–Julekampanje og akkurat denne bookingen er tidenes julegave til Riddu-publikummet” avslutter West.  KJØP BILLETT HER

Riddu Riđđu går av stabelen 10.-14.  juli 2019.