Riddu Riđđu får 1 million fra UD

Utvider konseptet

Fra og med år 2000 valgte Riddu Riđđu festivalen å sette et ytterligere fokus på urfolksgrupper i de nordlige områdene gjennom vignetten ‘Årets Nordlige Folk’. Gjennom å invitere én særskilt urfolksgruppe årlig har det vært mulig med en bredere presentasjon gjennom kunst- og kulturuttrykk. Festivalens målsetning med prosjektet årets nordlige folk er å spre kunnskap om andre urfolk i nord til et samisk, norsk, nordisk og internasjonalt publikum. –Gjennom alle disse årene har vi etablert et stort nettverk i det sirkumpolære området, forteller festivalsjef Kirsti Lervoll. Nå skal Riddu Riđđu gjennom sin helårsdrift ha enda mer fokus på samarbeid og kulturutveksling i nordområdene.  -Målet er å gjøre programdelen årets nordlige folk på Riddu Riđđu Festivalen til den viktigste arena for kulturutveksling for urfolk i nordområdene.

Ainu folket til Riddu

Riddu Riđđu kommer akkurat fra en reise til Japan, der de har møtt årets nordlige folk som er Ainufolket fra øya Hokkaido i Japan. Ainufolket er et gammelt jakt- og sankerfolk, som  i løpet av århundrer er assimilert inn i majoritetskulturen. Å  identifisere seg som Ainu er ennå forbundet med stor skam. De fleste japanere kan ingenting om sitt eget urfolk, Ainu. Ainu språk er et av verdens mest utrydningstruede språk, og flere organisasjoner, blandt annet universitetet i Sapporo, jobber sterkt for å rekruttere studenter til å lære og holde Ainu språk og kultur levende. To av årets Ainu studenter kommer til Riddu for å delta  i IYG. Slik vil også Ainu språk, den tradisjonelle sang,- og danse kulturen  bli delt med urfolkungdom. Funfact: Ainu-folket er som oss  glad i laks, som de fisker og røyker, men de tørke laksen i tillegg, noe som gjør den til en liten delikatesse.

Riddu Riđđu tar i mot en delegasjon på 15 personer. I løpet av fire dager kan publikum lære og oppleve Ainu kultur gjennom seminar, workshop,  “nordlige folk dag” og gode konserter  med gruppa Marewrew og ikke minst artisten OKI med band som skal spille fra festivalens hovedscene. –OKI er kanonstilig, og er helt soleklart en av årets må-se konserter, sier Lervoll.

Folk-til folk

Lervoll forteller at Riddu Riđđus metode for kultursamarbeid i det sirkumpolære området hele tiden har vært folk-til-folk samarbeid. -Det er en metode vi vet fungerer i møte med andre urfolk. Stolthet, identitet og samhørighet styrkes når man møtes på denne måten, sier Lervoll. I samarbeid med delegasjonen fra det nordlige folket utarbeidest et omfattende program med utgangspunkt i de tradisjonelle og moderne uttrykkene de ønsker å presentere fra deres kultur. Lervoll mener at de uformelle møter og vennskap som utvikles i løpet av festivaluka er vel så viktig som det formelle programmet. –Særlig inspirerende er det å se vennskap og samhold som utvikles mellom ungdommen, sier Lervoll. Riddu har sin egen Riddu siida, der publikum er velkommen tiluformelle møter med represtentanter fra ulike urfolk som  gjester festivalen.