Forbudt ørkenblues til Træna og Riddu!

Musikken tvinges ut av Mali, men på Riddu Riđđu og Trænafestivalen er det heldigvis både rom og scene for maliske Tamikrest!

Forbyr musikk

I Tamikrests hjemland Mail har pågående krig og forfølgelse ført til masseflukt av musikere fra landet. Kortversjon av konflikten  gir et lite innblikk i dagens situasjon i Mali: I januar for 2 år siden brøt det ut opprør blant tuaregene nord i landet. Kort tid etter ble Nord-Mali erklært som selvstendig stat, under navnet Azawad. Der råder kaos og strid mellom ulike islamistiske grupper, som vil innføre en svært streng versjon av sharia, islamsk lov, i området. Det er midt oppi dette kaoset at musikkutøvelse er blitt farlig, og faktisk forbudt. Mali har en svært stolt, mer enn tusenårig musikktradisjon. Nå er alt i ferd med å raseres av militante islamister, som påstår at Koranen forbyr musikk. Det er flere eksempler på at væpnede opprørssoldater har truet musikere, og mange er blitt fratatt instrumentene med en klar advarsel om at livet er det neste som går.  – Det er nesten ikke til å tro at dette kan skje i vår opplyste tid, og Riddu Riđđu vil kjempe for ytringsfrihet i musikk, og vi støtter musikere og komponister som er truet av sensur, sier festivalsjef Kirsti Lervoll.

Musikk kan aldri ties i hjel

Bandet Tamikrest ble grunnlagt i 2006, og bor nå i eksil i Algerie. Der de har bedre muligheter til å kjempe for sine rettigheter, og som et resultat av politisk krig og opprør har bandet gjort det til sin misjon å slåss med musikk, og ikke våpen. Albumet "Chatma" (2013), som betyr "søster", har bandet dedikert til de modige tuaregkvinnene som har sørget for - i bandets egne ord - "both their children's survival and the morals of their fathers and brothers". Bandet er en koalisjon av sjangre, med en drivende bluesrock som kjennetegn. Deres lyriske og dypt moralsk følsomme tekster griper lytteren i hjertet. –Jeg blir fylt av beundring over at Tamikrest har maktet å gi ut et album, som får strålende omtaler verden over, mens de lever i en så ekstrem situasjon, sier Lervoll. Hun mener Tamikrest vil appellere til alle som liker de mer kjente Tinariwen, som spilte på Riddu Riđđu i 2010.

Festival på vandring

Festival au Désert – festivalen i ørkenen – var frem til 2012 en stor, fargerik attraksjon i Mali, med Tuareg-musikk som hovedelement. De ekstreme islamistene i området ville imidlertid kneble alle musikalske uttrykk, og festivalen var direkte truet av flere voldelige grupperinger. Arrangørene har imidlertid ikke latt seg stoppe: En «Karavane for fred» med maliske musikere har tatt festivalen med på flyttefot, og turnert i land med tryggere omgivelser. Riddu Riđđu opplevde Ørkenfestivalen da den inntok Oslo World Music Festival sin scene i november. -Der møtte vi musikere fra Mali som er truet på livet, og som ikke kan reise tilbake til sitt hjemland uten å risikere å bli lemlestet eller drept, forteller Lervoll.  Bookingen av Tamikrest er et direkte resultat av Riddu Riđđu sitt gode samarbeid med Oslo World.

Gjennom bookingsamarbeidet med Trænafestivalen er vi glade for å kunne gi scenen til sterke stemmer som Tamikrest!