Det nasjonale språkåret

I år vil du merke at det er det nasjonale språkåret, og Riddu Riđđu har naturlig nok gitt rom til de samiske språkene i programmet. Visste du at det finnes ti samiske språk? På illustrasjonen ser du ni av dem. Illustrasjonen viser at språkene strekker seg over landegrensene, men i tillegg finnes det også ulike dialektforskjeller.

I samarbeid med Kåfjord Språksenter og Sámi Giellagáldu presenterer Riddu Riđđu alle samiske språk i et hefte som publiseres under festivalen. Språkheftet illustreres av den talentfulle samiske kunstneren Anders Sunna (Sápmi/Sverige), som var festivalens unge kunstner i 2009.

I tillegg har ulike kunstnere med forskjellige uttrykk fått i oppdrag å lage noe nytt på sitt språk. Alle kunstnerne har fått et knippe ord til inspirasjon, som ble valgt ut på en samisk språksenterkonferanse i vår. Lovisa Negga (Sápmi/Sverige), skal lage en ny sang på lulesamisk, som vil ha premiere under hennes konsert på Riddu Riđđu. Sarakka Gaup (Sápmi/Norge) som har erfaring som både Samisk veiviser og skuespiller på Beaivváš Sámi Našunálateáhter, skal lage en monolog på nordsamisk, som skal vises som kulturelt innslag før seminarer. Forfatter og poet, Sigbjørn Skåden (Sápmi/Norge) skal skrive og fremføre et nytt dikt på nordsamisk, på sin skånlandsdialekt. I tillegg skal forfatter og poet, Rawdna Carita Eira (Sápmi/Norge) skrive og fremføre et nytt dikt på nordsamisk.

Alle tekstene skal i tillegg være tilgjengelig for publikum å lese. Det blir spennende å se hvordan resultatene blir!