Bransjetreff for samiske kulturnæringer på Riddu Riđđu
Kan man misbruke den samiske kulturen når man selger sine produkter, og hvem bestemmer hvilken bruksmåte er riktig? Disse spørsmålene er sentrale i bransjetreffet for samiske kulturnæringer i Manndalen den 8. Juli.
-Vi forventer oss interessante diskusjoner om hvilket ansvar de samiske kulturnæringene har for den samiske kulturarven, sier prosjektleder ved Senter for nordlige folk, Per-Johannes Marainen.
-Samiske kulturnæringer har store forutsetninger for å bli blant de viktigste næringene i Sápmi. Noen av fordelene er at man kan velge om man vil bo i tradisjonelle samiske områder eller i en storby, og samtidig være med og utvikle samisk kultur og kulturarv, sier Per-Johannes Marainen.
Men selv om det finns mange muligheter med samiske kulturnæringer, er det mange som er tvil om hvordan man rent praktisk kan anvende samisk kultur ved salg av sine produkter.
For lite diskusjon om verdier
-Mange sier at det er alt for lite diskusjoner om kultur og kulturarv, og man mangler diskusjoner om verdier knyttet til samiske kulturnæringer. Derfor tror vi at det er et stort behov for denne typen treff, sier Marainen.
Elin Kåven er en av foreleserne på seminaret, og hun spør på hvilken måte kulturnæringer kan bruke samiske myter og eventyr, og hvordan det kan selges. På hvilken måte kan dette påvirke utviklingen av samisk kultur?
På seminaret gis det mye tid til diskusjon og samtaler om bl.a. disse temaene:
- Hvordan kan man som kulturnæringsutøver bli trygg på sin kultur?
- Hvilke er de største utfordringene for næringen?
- Hvordan kan man løse disse utfordringene?
- Hvordan kan Kultursiida jobbe videre med å utvikle samiske kulturnæringer?
Hovedarrangør for bransjetreffet er Kultursiida, en forening som har som mål å fremme samiske kulturnæringer. Kultursiida ble stiftet av Senter for nordlige folk, Riddu Riđđu og enkelte samiske kulturnæringsutøvere. Sametinget er medarrangør.
Ny tidsfrist 3.7. Påmelding til prosjektleder Per-Johannes Marainen: [email protected] eller tlf. 46 430 024.