Albumaktuelle Emil Kárlsen til Riddu Riđđu

I 2019 ble Emil Kárlsen utnevnt til Årets unge kunstner av Riddu Riđđu Festivála og fikk etter det være med i Riddu Sessions, festivalens eget program for unge samiske kunstnere. Nå skal artisten fra Omasvuotna/Storfjord headline urfolksfestivalen med sitt kommende debutalbum Nagirvárrái.

Emil Kárlsen skal spille på Riddu Riđđus hovedscene som en av headlinerne. Til tross for sin unge alder har Emil Kárlsen utrettet mye som både artist, låtskriver, produsent og kunstner. Etter syv år som låtskriver og frontfigur i bandet Resirkulert, markerer Nagirvárrái Emil Kárlsens første album som soloartist.

Emil Kárlsen lager musikk på samisk, med et unikt lydbilde som vi ikke har hørt i Sápmi tidligere: Et lydbilde farget av klassiske strykere, med hint av alternativ country og jazz, som på drømmende vis har fått kle inn fengende popmelodier og poetiske tekster. Det å få headline Riddu Riđđu omtaler Emil selv som «en barndomsdrøm som går i oppfyllelse, og her skal det slås på alle stortrommer og runebommer».

Som så mange andre sjøsamer har Emil og hans familie tatt tilbake sin samiske arv og identitet. Når han nå platedebuterer som soloartist, er det idéen om et album på samisk som realiseres, hvor joik har en selvskreven plass. Flere av låtene på albumet har blitt til gjennom samarbeid, med blant annet Arktisk Filharmoni, Ella Marie Hætta, og den fremadstormende artisten Lávre.

Festivalsjef i Riddu Riđđu, Sandra Márjá West, er stolt over å annonsere Emil Kárlsen som headliner på sommerens jubileumsfestival:
- Det er stort å få presentere Emil Kárlsen som headliner på Riddu Riđđu. Jeg møtte han første gang da han var med på Riddu Nuorat, vårt ungdomsprogram, for flere år siden. Han joiker og snakker samisk med en selvfølgelighet som rører meg. Det er kult at vi har slike artister og forbilder rundt Lyngenfjorden og jeg er stolt over reisen han har gjort til å skrive tekster på samisk.