Vestafrikanske rytmer til årets Riddu Riđđu

I dag avslører Riddu Riđđu sommerens program. Etter to år med alternative arrangementer og nedskalert festival, er urfolksfestivalen klar for full festival igjen - det innebærer både verdensstjerner og nye navn.

Verdensstjerna Angelique Kidjo vant Grammy for sitt siste album “Mother Nature”, og i sommer spiller hun på Riddu Riđđu. Riddu-folket kan glede seg til en dansbar blanding av vestafrikanske musikktradisjoner, R&B, funk, jazz og latinamerikanske rytmer. Publikumsfavoritten The Halluci Nation fra Canada, tidligere kjent som A Tribe Called Red, er bekreftet til Riddu Riđđu. Publikum får også oppleve Sámi Grand Prix-aktuelle SOÁ og afrocolombianske Lido Pimienta.

Årets program er bredt og variert med alt fra smikurs til klubbing i lávvu med Article 3 og DJ iDJa & Dj Ailo. Årets nordlige folk er inuitter fra Grønland. De vil være tilstede i en egen lávvu på Riddu Siida, og publikum får bli kjent med dem gjennom store deler av programmet.

Festivalsjef Sandra Márjá West er stolt over festivalprogrammet: “Det er veldig bra å få lage Riddu Riđđu, slik det skal være, med publikum fra både fjern og nær. Jeg gleder meg til å høre joiken og strupesangen ljome mellom fjellan, og se alle bålene på campen i de sene nattetimer.”

Rettigheter til land
Rettigheter til land er et gjennomgående tema på årets festival. Kunstutstillinga Binnáš vel!, som kan oversettes til “litt til”, setter fokus på inngrep i urfolks land, og samler kunstnere fra Grønland og Sápmi. I samarbeid med aktivistalliansen Redd Repparfjord bringes stemningen fra Markoppsynet til Riddu-sletta. Her inviteres festivalfolket på kaffe, samtaler og lenketrening.

Nyskaping
De samiske danserne Biret Haarla og Gáddjá Haarla opptrådte på Den samiske paviljongen under Veneziabiennalen, og i sommer får du se dem på Riddu Riđđu. Som del av Riddu Sessions opptrer de med en ny danseforestilling kalt Starting from staring  Årets unge kunstner er den sjøsamiske duojáren Márjá Karlsen, som vil invitere publikum til å stampe vadmel og dele fortellinger med henne.

Mustafa x Elle Maija er et rykende ferskt samarbeid mellom samiske Elle Máijá Kleftsad Bær og Mustafa Hasan. Førstnevnte er gitarist og joiker, og har arbeidet med Mari Boine, Rolffa og Bitches Brew. Sistnevnte er rapper som er kjent for sine hardtslående tekster og sin lange kamp for å få bli i Norge.

Kunnskap
Riddu Riđđu setter fokus på dagsaktuelle urfolkstema via et seminarprogram som spenner vidt: fra aktivisme til samisk lærermangel. Kortfilmprogrammet Urfilm presenterer aktuelle urfolksfilmer, med særlig fokus på Sápmi og Grønland. Riddu Riđđus gjester får også i år tilbud om spennende kurs i smiing, joik, trommedans og sivil ulydighet. 

Årets festival er den siste som ledes av festivalsjef Sandra Márjá West. Ny festivalsjef, Sajje Solbakk, starter i jobb 1. juni og tar over den kunstneriske ledelsen etter Riddu Riđđu 2022.

For øvrig program og billetter se www.riddu.no. Enkelte programdeler, som Mánáidfestivála, Riddu Nuorat, smikurs og joikekurs, krever påmelding. Overnatting på festivalcamp eller familiecamp er inkludert i billetten.