Verdensdagen for psykisk helse i Olmmáivággi

Riddu Riđđu Festivála, Senter for nordlige folk og Kåfjord kommune inviterer til markering av Verdensdagen for psykisk helse mandag 10. oktober. På programmet står filmvisning, panelsamtale og konsert med stjerneskuddet Lávre. Arrangementet er gratis.

Premiere i Olmmáivággi

For første gang skal den prisvinnende filmen “Tystnaden i Sápmi” av Liselotte Wajstedt vises i Olmmáivággi. Kritikere har blant annet beskrevet den som «Den viktigste samiske dokumentarfilmen som er laget» (Anne Lajla Utsi, direktør ISFI).

Tystnaden i Sápmi handler om overgrep, psykisk helse og fortielseskultur i Sápmi. Filmen tar tak i tabuer og hendelser som har plaget mange unge samer – i generasjoner. Taushet har vært en overlevelsesstrategi i mange urfolkssamfunn. De unge kvinnene Marion og Ida som står frem i denne filmen, har erfart at taushet ikke lenger gagner noen. Filmvisningen har aldersgrense 15 år og finner sted i Kultursalen, Senter for nordlige folk.

Etter filmen inviterer arrangørene til panelsamtale om tausheten i Sápmi. I panelet sitter  Sajje Solbakk, festivalsjef, Lávre Johan Eira, artist, Kristin Aagaard, kommunepsykolog, Lene Sivertsen,leder for SMISO Troms, og medvirkende i filmen, Marion Anne Rimpi,

Artisten Lávre til Kåfjords mest unike scene

Lávre Johan Eira fra Guovdageaidnu har spilt for Dronning Sonja i Venezia, og kommer nå til Olmmáivággi for å skape en magisk atmosfære på Verdensdagen for psykisk helse. Hans musikalske uttrykk er sterkt forankret i joik, men samtidig universelt og nyskapende. Konserten er åpen for alle og holdes i det ikoniske Nisga'a huset på Riddusletta.

Program

17:30 Kafeen er åpen

18:00 Filmvisning: Tystnaden i Sápmi (15 års aldersgrense)

19:15 Panelsamtale: “Hvorfor må vi bryte tausheten?” med Marion Anne Rimpi, Lávre Johan Eira, Kristin Aagaard og Sajje Solbakk.

20:30 Konsert med Lávre