Slik blir årets Riddu Riđđu - festival for 500

Riddu Riđđu 2021 blir en annerledes festival med fokus på å feire samisk kunst av høy kvalitet i trygge omgivelser. Av smittevernhensyn avlyses familiecamp og festivalcamp, og publikumsantallet er begrenset til 500.

-Vi ønsker å finne en trygg måte å samles på og har derfor måttet gjøre enkelte tilpasninger. Riddu Riđđu er et fyrtårn for samisk kultur og Sápmis viktigste festival. Vi føler derfor et stort ansvar for å fremme samisk kunst og skape samiske møteplasser. Vi vil heller arrangere en mindre festival enn å avlyse, sier festivalsjef Sandra Márjá West.

Billettrefusjon

-Vi er stolt av å tilby et program av høy kvalitet. Vi skjønner at manglende festivalcamp gjør at flere ikke har mulighet til å komme likevel, sier festivalsjef Sandra Márjá West. -Alle som har kjøpt billett får e-post med tilbud om refusjon!

Stjerner og nye talenter i et bredt program

Arrangementene til Riddu Riđđu fordeles i år utover hele festivaluken. Populære Mánáidfestivála og ungdomsprogrammet Riddu Nuorat foregår mandag 12. juli til onsdag 14. juli. Riddu Riđđu Festivála arrangeres torsdag 14. juli - lørdag 17. juli.

Det vil være egne billetter som kun gjelder Mánáidfestivála. Man kjøper billett per barn som deltar, og det er gratis for foresatte å følge barna på aktivitetene og familieforestilling. Ellers følger Mánáidfestivála god tradisjon med spennende aktiviteter basert på sjøsamisk kultur. I år får barna blant annet lage fiskehjell, joike, høre fortellinger, redesigne klær og ha verksted om barns rettigheter.

Årets program byr på flere nyskapninger. Stand-up-prosjektet Reaškkas tar tilbake definisjonsmakta over hva som er samisk humor. De samiske humortalentene har hatt Sápmis humordronning Trine Lise Olsen som mentor. Årets unge kunstnere Gáddjá og Biret Haarla presenterer en forestilling med musikk laget av inuitt-elektronika-strupesanggruppa Silla + Rise. Emil Kárlsen slipper sitt album Nagirvárrái med en storstilt konsert. Ellers kan publikum oppleve favoritter som ISÁK og Felgen orkester, samt nykommerne Ozas som består av søstrene Risten Anine og Sara Marielle Gaup.

Riddu Riđđu tilbyr som vanlig et bredt program med konserter på hovedscenen, forestillinger, filmprogram, litteratur, kunstutstilling, marked, seminarer og debatter.

Nytt av året

Av smittevernhensyn må publikum booke plass på alle programposter som foregår i Nisga’a-huset og kultursalen. Dette gjelder: UIT-seminaret, Nordlys-seminaret, litterær samtale: Odd Marakatt Sivertsen og Irene Larsen, forestillingen Etniid ulloliinnit, Riddu Sessions, Reaškkas og åpning av kunstutstilling.

Det vil bli mulig å booke plass fra mandag 12. juli kl 12.00. Billettkjøpere mottar informasjon om dette på e-post. Man må i år ha festivalbillett for å komme inn på markedet.

NB! Programendringer innebærer at Gájanas ikke kommer på årets festival, og at Ailu Valle + Amoc spiller på festivalen i 2022. 

Smittevern

Regjeringen har lagt opp til at festivaler skal bruke koronasertifikat og hurtigtester i sommer. Riddu Riđđu følger nøye med på informasjon om dette og er klar for å ta det i bruk.

Til slutt sier festivalsjefen at hun skjønner at Riddu-publikummet har mange spørsmål. Festivalen er klare til å svare på e-post, Messenger og telefon.