Sammen om å lage bærekraftig urfolksfestival

Sammen om å lage bærekraftig urfolksfestival
Vårt Hav Troms og Finnmark/Naturvernforbundet i Troms og Finnmark med støtte fra Senter mot marin forsøpling annonserer samarbeid med Riddu Riđđu, Europas største urfolksfestival. Vårt Hav er et prosjekt innenfor Naturvernforbundet i Troms og Finnmark som jobber mot marin forsøpling, og arrangerer frivillig strandrydding i hele fylket. Vårt Hav skal nå hjelpe festivalen i sitt miljøarbeid gjennom publikumsinformasjon og flere miljøfremmende tiltak. 

Havner det på bakken, havner det også i havet!
Ballot bins er sneipkasser med humoristisk preg, og Vårt Hav skal i sommer sette opp flere ballot bins på festivalområdet i Olmmáivággi; Det skal bli en lek å kaste snus og sneip hvor de hører hjemme - i søpla! Vårt Hav inviterer også Riddupublikumet med seg til fjæra for å gjennomføre strandrydding under festivalen.

Miljøfyrtårnet belyser marin forsøpling
Riddu Riđđu var en av de første festivalene i Norge som ble sertifisert som Miljøfyrtårn (2004), og har gjentatte ganger samarbeidet med klimaorganisasjoner om miljøarbeidet på festivalen. Naturvernforbundet i Troms og Riddu Riđđu har tidligere hatt samarbeid i 2019, der de fokuserte på naturgrunnlaget for sjøsamisk kultur. I år skal samarbeidet fokusere på marin forsøpling og plast.

Festivalsjef i Riddu Riđđu, Sajje Solbakk, har forhåpninger til samarbeidet med Vårt Hav./Naturvernforbundet:

I samisk tenke- og levemåte er nærhet til naturen helt sentralt. Som kulturarrangør i Sápmi er vi opptatt av å ivareta miljøet – lokalt og internasjonalt, både for å begrense klimaavtrykk og å ivareta menneskene rundt oss. Vi skal være offensive og nytenkende! Vårt Hav er en spennende samarbeidspartner, og vi tror publikum blir like inspirert av deres miljøarbeid som vi er, sier festivalsjefen.

Festivalpublikummet på Riddu Riđđu har rykte på seg for å være en miljøbevisst gjeng, og årets festivalgjengere kan forvente gode samtaler om plast- og marin forsøpling med representanter fra Vårt Hav på årets festival i Olmmáivággi. Festivalen har program for hele familien, og det er gratis for publikum å telte på festivalens to teltcamper.