Riddu Riđđu tar samisk dans til Canada

På lørdag 21. september presenterer Riddu Riđđu samisk dans, på en inuitscene nord i Canada. Danseforestillingen Jorggáhallan er produsert av den samiske danseren og koreografen Elle Sofe Henriksen. 

Samarbeidsscener i hele verden

Når Riddu Riđđu deltar på urfolksfestivaler og arrangement ute i verden består noe av jobben i å bane vei for samiske artister. Nå er det Canada som står for tur, der danseforestillinga Jorgahallan skal vises på lørdag. – Ideen om å presentere samisk kunst i Nunavut skriver seg 2 år tilbake i tid, da vi ble kjent med lederen for en urfolksfestival i Nunavut, forteller Lervoll. Hun beskriver det som utrolig inspirerende når Riddu Riđđu lykkes i å få til utveksling, og kan sende samiske kunstnere ut i verden.

Betyr mye for samiske kunstnere

-Det å få reise til Nunavut, og andre urfolksområder er svært betydningsfullt for meg, sier Elle Sofe Henriksen. Hun jobber med dans på heltid , og ser på muligheten til å vise forestillingen lengst nord i Canada som unik. -Det at Riddu Riđđu bruker sin posisjon og nettverk til å presentere samisk kunst på urfolksscener gir oss kunstnere mulighet til å kjenne på tilhørigheten til andre urfolk. Jeg får møte igjen urfolkskunstnere jeg har møtt på Riddu, og jeg får utvidet eget nettverk, sier Henriksen.  I fjor deltok Henriksen på en dansemaraton i Kamchatka, også det i regi av Riddu Riđđu.

Liten festival med stor stemme

Lervoll forteller at Riddu Riđđu har en meget sterk posisjon i urfolksverden. –Vel nok er vi ikke blant de største festivalene, men jeg vil påstå at vi er en blant de viktigste nettopp fordi vi ivaretar urfolkskunst både på egne scener, men også gjennom året på våre mange samarbeidsscener både i Norge og andre deler av verden. Hun sier at tett samarbeid med Norges ambassader i ulike land ofte er til stor hjelp for å kunne realisere konserter og forestillinger rundt om i verden. 

Elle Sofes hjemmeside: http://ellesofe.co/productions/jorggahallan