Riddu Riđđu har utnevnt årets unge samiske kunstner

Emil Karlsen er valgt som Riddu Riđđus unge kunstner i 2019. Emil er 21 år, sjøsame og oppvokst i Omasvuona suohkan (Storfjord kommune). Helt fra han var liten har kunst i alle former vært en viktig del av hans liv.  

Som så mange andre sjøsamer har Emil og hans familie tatt tilbake sin samiske arv og identitet. Hans besteforeldre inspirerte han tidlig i livet, og det har blant annet resultert i at han har samisk som andrespråk og at det samiske er trygt forankret i det han foretar seg.  

Emil liker å tegne og allerede som 9 åring skrev han sin første sang. Han har hatt flere bandprosjekter, for tiden med Resirkulert som sist sommer spilte på Riddu Riđđu festivalen. De siste årene har han også laget musikk til flere teaterforestillinger.

Som Årets unge kunstner ønsker Emil å lage samisk musikk og utforske film som kunstform. Han drømmer om å lage en spillefilm om livet til den samiske multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää, hvor han selv komponerer filmmusikken og spiller Áillohaš i sine yngre dager. Emil Karlsen og Áillohaš er forbausende like utseendemessig.

En glad og spent Emil sier om utmerkelsen: “Å bli utnevnt som Årets unge kunstner av Riddu Riđđu er på mange måter et springbrett for å virkelig kunne satse på kunsten min. Jeg får noen tråder å trekke i som kan gi meg en retning i mitt kunstneriske arbeid. Det betyr at folk har trua på meg og da får jeg trua sjøl.”

Festivalsjef Sandra Márjá West er stolt over å kunne utnevne Årets unge kunstner: «Emil er en utrolig spennende kunstner, som har gjort mye til tross for sin unge alder. Han har et solid ståsted og en tydelig retning i sitt kunstnerskap der han både ser innover i seg selv, men samtidig ikke er redd for å kritisere samfunnet og den politiske makta”

Årets unge kunstner er en ordning som hvert år utpeker en ung samisk kunstner til å presentere sitt kunstnerskap gjennom Riddu Riđđus festivalprogram og andre arrangementer som Riddu Riđđu er medarrangør for gjennom året. Kunstneren mottar et stipend på 25.000 kroner og utmerkelsen innebærer også et opphold på Lásságámmi som er kunstnerboligen til Nils-Aslak Valkeapää. Karlsen vil starte sitt år som ung kunstner under årets Riddu Riđđu festival, han tar da over etter slampoeten Ánná Káisá Partapuoli.

 

Det vises til en mediekilden som mangler, denne må settes inn på nytt.