Publikumsøkning for Riddu Riđđu

Årets festival fikk besøk av kulturminister Trine Skei Grande, som besøkte hele festivalområdet og stod for den offisielle åpningen på hovedscenen torsdag kveld. Kulturministerens tale fremhevet Riddu Riđđus betydning for ytringsfrihet og kulturelt mangfold, og anerkjente Riddu Riđđu som en arena hvor tradisjoner både videreføres og videreutvikles.  UiT- Norges Arktiske Universitet sitt 50års jubileum har vært synlig gjennom Mari Boines kunst og musikk, og bestillingsverket «Forstår vi hverandre?» spiltes for  to utsolgte visninger fredag. - En sterk og tankevekkende forestilling fra en av Sápmis viktigste stemmer, sier festivalsjef Karoline Trollvik. 

  

Tradisjoner og identitet var et gjennomgående kunstnerisk tema på årets festival og unge urfolkskunstnere i alle sjangre har fått utfolde seg på scenene.  

En samling Nordlandsbåter har vært utstilt under hele uka, og har vært en kilde til masse ny kunnskap om båtbyggertradisjoner i sjøsamisk sammenheng. Duodji Dreamers har synliggjort hvordan 10 unge duojárat forteller våre historier fra Sápmi gjennom sin utøvelse og spurt hvordan duodji kan ha en fremtredende rolle i fremtiden, hvordan duodji kan utvikles og hvem som har rett til å utvikle duodji.

Hele Sápmi har vært synlig og representert under årets festival, og publikum har blitt bedre kjent med kildin- og skoltesamers situasjon og tradisjoner på kola-halvøya.

Årets unge kunstner, Ánná-Káisá Partapouli fikk vist seg frem med slampoesi på samisk. Ikke minst fikk hun satt sitt preg på hyllesten av Aillohaš på Lillescenen fredag, sammen med Synnøve Persen, Niko Valkeapää og Niilas Holmberg. 

Aindás, Riddu Sessions 2018 av Ánna-Katri Helander ble hyllet, og hennes to forestillinger gikk for full sal og stående applaus.
- Vi har satt urfolks-hiphop i spotten i år, med fantastiske konserter av Baker Boy, DJ Shub, og ikke minst bestillingsverket Circumpolar Hip Hop Collab der rappere fra hele det sirkumpolae området avsluttet hovedsceneprogrammet med et pang, sier festivalsjefen.

Klubb Lávvu i Baldalavvuene er videreført fra fjorårets suksess, og med køer for å komme inn på kveldene er det tydelig at publikum setter pris på tilbudet.

Besøkstallet for Riddu Riđđu 2018 overgikk fjorårets med en økning på 6,3 %. - Været glimtet til og det har vært en jevnt god atmosfære og fornøyd publikum i år, sier festivalsjefen.

En sliten og lykkelig festivalsjef avslutter med å si: ”Jeg er strålende fornøyd med min siste festival som festivalsjef og takknemlig for alle de utrolig fine folkene jeg har fått jobbet med de her årene. Også gleder jeg meg til å se hvordan festivalen vil utvikle seg under Sandra Márjá West sin kunstneriske ledelse ”.

For flere bilder fra årets festival: https://www.flickr.com/photos/riddu/albums