Premiere-bonanza under samisk uke

I forbindelse med samenes nasjonaldag og samisk uke inviterer Riddu Riđđu Festivála, Senter for nordlige folk, Giellasiida og Troms og Finnmark fylkeskommune til et bredt festprogram i Olmmáivággi. Programmets høydepunkter inkluderer visning av den prisbelønte forestillingen Vástádus eana – The answer is land, av samisk koreograf og regissør Elle Sofe Sara.

Allerede fredag 3. februar starter markeringen av samisk uke med visning av fiksjonsfilmen Ellos eatnu - La elva leve. Filmen er basert på virkelige hendelser fra Altaaksjonen og kampen for samiske rettigheter på slutten av 70-tallet. Ellos eatnu er regissert av Tromsøværing Ole Gievær, med Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen. Filmen har kinopremiere i resten av landet samme kveld. Aldersgrense 12 år. Bygdekinoen står for billettsalg.

Vinner av kritikerprisen får premiere i Nord-Troms
Markeringen avsluttes med den ettertraktede danseforestillingen Vástádus eana – The answer is land. Forestillingen er vinner av den prestisjetunge kritikerprisen og vises for første gang i Nord-Troms denne kvelden. Sentral tematikk i Vástádus eana er fellesskap og slektskap mellom mennesker, med naturen og jorden vi alle deler. Koreografien er inspirert av demonstrasjoner samiske åndelige praksiser og formasjonsdans. Den flerstemte joiken er det bærende elementet i forestillingen, spesialskrevet for forestillingen av komponist og professor i joik, Frode Fjellheim.

Daglig leder ved Senter for nordlige folk, Svein O. Leiros og festivalsjef i Riddu Riđđu Festivála er stolte av programmet:

- Samisk uke og markeringen av samenes nasjonaldag er et stort høydepunkt for oss. Vi er stolte av å kunne tilby et festprogram som vi håper treffer både store og små. I år er det ekstra stas å invitere til kinopremiere på Ellos eatnu – La elva leve, og ikke minst at Elle Sofe Saras prisbelønte danseforestilling Vástádus eana – The answer is land får sin Nord-Troms premiere i Olmmáivággi på selveste 6. februar. Det blir helt fantastisk og vi gleder oss til å åpne dørene!

Forestillingen er gratis men krever billett som må hentes ut på forhånd. Begrenset antall billetter. 

Program samisk uke:

Fredag 3. februar:
17:00 Film: Folk og røvere i Kardemomme by (samisk versjon - norsk tekst)
19:00 Norgespremiere: Ellos eatnu - La elva leve. Kjøp billetter HER.
22:00 Quiz på Davás

Mandag 6. februar:
10:00 Flaggheising
11:00 Opplegg for ungdomsskoleelever i Kåfjord
14:00 Kafeen åpner. Salg av bidus, rognbollesuppe, kaffe og kaker
17:00 Tale for dagen
17:15 Utstillingsåpning: Dekolonisering og revitalisering i Sápmi. Ola Røe fotografier 1979-2019
18:30 Forestilling: Vástádus eana – The answer is land. Billetter må reserveres på forhånd, klikk HER for mer info.

Tirsdag 7. februar:
10:00-15:00 Åpen utstilling: Dekolonisering og revitalisering i Sápmi. Ola Røe fotografier 1979-2019.
10:00 Opplegg for elever i 1-7 klasse, Kåfjord kommune.

Onsdag 8. februar:
10:00-15:00 Åpen utstilling: Dekolonisering og revitalisering i Sápmi. Ola Røe fotografier 1979-2019
11:00 Opplegg for alle barn i barnehagene i Kåfjord kommune.
19:00 Teaterforestilling med Det samiske nasjonalteatret Beaivváš “Og så kan hunden komme” av Jon Fosse. Klikk HER for billetter.

Torsdag 9. februar:
10:00-15:00 Åpen utstilling: Dekolonisering og revitalisering i Sápmi. Ola Røe fotografier 1979-2019
18:00 Webinar: Internatliv - den unike historien om skoleinternatene i Finnmark. Foredrag ved Ingjerd Tjelle. Foredraget strømmes til biblioteket i Manndalen.
19:00 Åpen kafe på Verddesiida idag, torsdag 9.feb. er avlyst grunnet sykdom.