Fullspekket Riddu Riđđu

Urfolksfestivalen er tilbake med fullt program og mange glade gjester. Store konsertopplevelser, viktige debatter og sterke møter mellom kunstnere og publikum.

Festivalen hadde 5379 besøkende. Både publikum og artister ga uttrykk for at det var godt å være tilbake på Riddu-sletta. På fredag skapte Lido Pimienta og The Halluci Nation magisk stemning, og på lørdag fikk publikum oppleve Angélique Kidjo.

"Riddu Riđđu har verdens tøffeste festivalpublikum. Det regnet en del på lørdag, men det la ingen demper på stemningen," sier festivalsjef Sandra Márjá West. 

Sápmi Pride gjestet Riddu Riđđu på lørdag med skeiv lávvu lounge, panelsamtale og slampoesi med Timimie Märak og Beaska Niillas. Publikum fikk bli kjent årets unge kunstner Márjá Karlsen. Hun var en del av festivalutstillingen Binnáš vel! og hadde en kunstnersamtale før hun samlet folk til stamping av vadmel. Ellers sto både film, boksamtale og barnefestival på programmet.

Inuitter fra Grønland var Årets nordlige folk. De bød på trommedans, Inuit games og grønlandsk sjømat. Gjennom besøket knyttes kontakter mellom urfolk i nord. Riddu Riđđu har et stort internasjonalt urfolksnettverk og gjennom besøket har vennskapet mellom Sápmi og Grønland blitt tettere.

Festivalsjefen trekker frem den solide innsatsen til alle frivillige og bargi: “Det er artig å være festivalsjef med så mange flinke bargi og frivillige. Det er aldri et spørsmål om nokka kan fikses, bare hva som er den beste løsningen”. Riddu Riđđu hadde ca. 300 frivillige i år, og dermed alle de trenger.

West har sitt siste år som festivalsjef. “Jeg er takknemlig for å fått lov til å ha verdens kuleste jobb og bidra i festivalen som har vært så viktig i min egen oppvekst, og hvor så mange mennesker har tatt sine førse steg i sin samiske identitet. No tar Sajje Solbakk over, og jeg ser frem til å se hvor hun tar Riddu Riđđu.” 

Riddu Riđđu ser allerede frem til neste års festival. I dag annonserte de første artist, Manne, soloprosjektet til Herman Rundberg som får urfremførelse på Riddu Riđđu 2023. Neste års festivaldatoer er 12.-16. juli og festivalpass er i salg. De 100 første festivalpassene selges med rabattert pris.

Festivalledelsen melder ellers om fin stemning og ingen alvorlige hendelser under festivalen.