Dette er årets festivalprogram

I dag offentliggjøres hele festivalprogrammet for den 27. Riddu Riđđu-festivalen som kulturminister Trine Skei Grande skal åpne 12. juli.

Festivalsjef Karoline Trollvik går inn i sitt siste år som leder, og mener at årets Riddu Riđđu er noe man virkelig ikke vil gå glipp av. - Vi har vært ekstremt ambisiøse i år, og har gjort flere spesialbestillinger til årets festival, forteller Trollvik. Programmet strekker seg fra onsdag 11. juli til søndag 15.juli.

Circumpolar Hip Hop Collab er ett av festivalens bestillingsverk, og er siste konsert ut på hovedscenen lørdag. - Seks rappere og en produsent fra urfolksområder i det sirkumpolare nord har gått sammen for å skape ny musikk. Det er duket for en hiphop-konsert i rendyrket Riddu-ånd, hvor urfolksspråk og tematikk står i fokus, forteller festivalsjefen.

Stor duodji-utstilling


Ett annet av festivalsjefens hjertebarn i år er kunstutstillingen Duodji Dreamers, hvor 10 unge kunsthåndverk-utøvere fra hele Sápmi har skapt ny duodji med bakgrunn i et historisk referanseverk fra Samisk Kunstmagasin i Karasjok.
- Vi skal presentere unge profesjonelle duojarát og deres refleksjoner rundt duodji sin plass i samfunnet, med utgangspunkt i en utstilling. En viktig del av prosjektet er hvordan unge duojárat i dag forteller historier fra Sápmi gjennom sin utøvelse – og gjennom diskusjoner om hvordan duodji bør og skal ha en fremtredende rolle i fremtiden, sier Trollvik.
Utstillingen skal bestå av totalt 20 verker, og stilles ut i galleriet i Senter for nordlige folk.

Premiereforestilling med Mari Boine


I samarbeid med UiT-Norges Arktiske Universitet presenterer Riddu Riđđu premieren på Mari Boines nye konsertforestilling i anledning universitetsjubileet.

- UiTs 50års jubileum skal i denne forestillingen både markeres gjennom å synliggjøre universitetets fokus på urfolk og samiske spørsmål i verdenssammenheng, og Mari Boines kunstneriske teft for å løfte frem urfolksperspektiver og synliggjøre samisk identitet for en hele verden, sier Trollvik. Forestillingen spilles to ganger fredag i Kultursalen, hvor det er 120 sitteplasser. - Det vil derfor bli en forestilling man burde sikre seg billetter til tidlig, tipser festivalsjefen. Mari Boine vil også spille på hovedscenen lørdag med materiale fra sitt nyeste album. Kjøp billett HER

Fortsetter satsningen på unge samiske kunstnere


Hvert år presenterer festivalen Årets unge kunstner og i år er det slam poeten Ánná Káisá Partapuoli som står for tur, og som skal gjennomsyre festivalen med samisk slam poesi. I anledning Áillohaš´ sitt 75års-jubileum inviterer Stiftelsen Lásságámmi, i samarbeid med Troms fylkesbibliotek og Riddu Riđđu Festivála, fire samiske poeter deriblandt Ánná Káisá Partapuoli til å fremføre egne dikt og snakke om Áillohaš´ betydning.

I 2017 var det Ánna-Katri Helander som mottok utmerkelsen som årets unge kunstner, og hun har brukt det siste året på å skape Sápmis første mixed media hiphop-forestilling. Den presenteres under fanen Riddu Sessions: aindás, og skal spilles i Kultursalen lørdag under festivalen. 
- Ánna-Katri er en veldig ambisiøs ung kunstner, og har valg å samarbeide sammen med flere musikk- og filmkunstnere både i Sápmi og på New Zealand for å skape en hardtslående og nyskapende forestilling med politisk budskap, sier Trollvik.

Helander kommer fra Kautokeino, og omtaler sitt eget kunstneriske virke som å stå med en fot i hver verden. - En stor del av min identitet består av å blande inn min samiske kulturarv i urban dans og utrykke meg gjennom det. Det er dette som er roten i forestillingen min, og jeg håper å kunne tilføye et nytt element inn i samisk kulturliv, forteller Helander.

Premiere på urfolksfilm


Filmen Birds of Passage åpnet nylig det prestisjefylte Directors Cut-programmet under filmfestivalen i Cannes. Riddu Riđđu er første visningssted for filmen i Norge. - Vi gleder oss til å vise denne episke fortelling om Wayuu folkets overlevelsesevne, første visning skjer i kultursalen torsdag og det er første til mølla. I tillegg står også en splitter ny kortfilmsamling fra samiske regissører på filmprogrammet, samt dokumentarene Rumble og Kaisas Enchanted Forest.

Nordlandsbåtene

I år blir det også en utstilling med 10-15 nordlandsbåter i ulik størrelse, fra de minste færingene på 15 fot til to femøringer på henholdvis 40 og 44 fot. Båtene stilles ut med full seilføring, som flaggskip også for den sjøsamiske befolkningen.

-Nordlandsbåten er et flott symbol på flerkulturelle kysttilpasninger, og hvordan samarbeid mellom samer, nordmenn og kvener har skjedd i våre områder gjennom tidene, så dette tror jeg mange kommer til å synes er spennende, sier Trollvik.

I samarbeid med Troms Fylkesbibliotek vil det også bli et seminar om samisk båtbyggerskikk under årets festival der historikerne Mariann Mathisen og Alf Ragnar Nielssen skal diskutere Båter og båtbygging i Nord-Norge som en felles kulturarv.

Hovedsceneprogrammet

Fra Australia kommer artisten Baker Boy, som har gjort seg bemerket i hjemlandet Australia det siste halve året med flere hits og heftig rap på Yolngu Matha, i tillegg til å ha varmet opp for store stjerner som 50 cent og Dizzy Rascal. Dj Shub fra Canada spiller også under årets festival, og skal gjenskape den elektriske pow wow-følelsen på sletta.

Iransk-norske Amanda Delara kommer med fengende pop og et sterkt politisk og kulturelt budskap, Resirkulert kommer med splitter nytt materiale og massevis av spilleglede. Biru Baby lover «girl power» og et rått liveshow. Wimme & Rinne og Solju tar pulsen på samisk samtidsmusikk, det blir høy allsang-faktor med gjengen i Felgen Orkester og Tyva Kyzy fra Tuva skal bevise at kvinnelige strupesangere er i en liga for seg selv.

Klubb Lávvu

Torsdag, fredag og lørdag kveld avsluttes med «Club Lávvu » i samarbeid med Idja sámi club night. Riddu sitt eget klubbkonsept er blitt kjent for gode vibes og et tettpakket dansgulv. Baker Boy, DJ Niilas og DJ Uyarakq er årets club line-up.

Årets nordlige folk

Riddu Riđđu har i år har vi valgt å sette spesielt fokus på kulturryttrykkene til kildin- og skoltsamer gjennom programområdet Årets nordlige folk som er støttet av Utenriksdepartementet. Leu'dd/Luv´vvt vil være en viktig del av formidlingen under årets Riddu Riđđu, og er en kildin- og skoltesamisk sang og fortellertradisjon som videreføres mellom generasjonene.

- For oss som festival er det viktig å synliggjøre variasjonene og fellesskapet i Sápmi. Vi vil samle flere av kunstnerne og kulturbærerne som arbeider med samisk kultur, håndverk, musikk og politikk i østsamiske områder. Alle viktige stemmer i fortellingen om Sápmi og vår felles samiske kulturarv, sier festivalsjefen.

Kildinsamer har sine historiske områder i hjertet av Kola-halvøya, mens skoltesamer i dag bor både i Russland, Finland og Norge. På grunn av krig og påfølgende fredsavtaler ble grensene endret, og mange skoltesamer og kildinsamer ble tvangsflyttet.  I samarbeid med Kulturrådet og UiT inviterer vi til samtaler med representanter som har opplevd effekten av tvangsflyttingen og får høre hvilke tanker de har om fremtiden. 

Nordlysseminaret

I samarbeid med Avisa Nordlys løftes også debatten rundt en arktisk jernbane. Viktige spørsmål stilles, som om tog er viktigere enn livsgrunnlaget og levebrødet til de samiske innbyggerne i områdene, om natur og kultur (alltid) må vike til fordel for infrastruktur og ikke minst, om sameksistens i det hele tatt mulig.

Nuorat og Mánáidfestivála

Ungdomsfestivalen  Nuorat varer fra onsdag til lørdag, og ungdommene som deltar er mellom 15 og 25 år. I løpet av festivaluken blir ungdommene utfordret til å lære seg nye ferdigheter, som de setter sammen til en forestilling på Lillescenen lørdag kl 17. Påmelding er åpen, og det dette er en minnerik og unik mulighet til å knytte kontakter med andre urfolksungdommer rundt i verden, sier Trollvik. I år skal ungdommene bli kurset i blant annet podcast, pow wow fancy dance, leu´dd, sydisdans,  og strupesang.

Mánáidfestivála er Riddu Riđđu sin populære barnefestival som varer fra onsdag til fredag, og årets program er fullt av spennende aktiviteter for både små og store barn: Østsamiske leker, hesteridning, tørrfiskbanking, duodji-stasjon, fortellinger ved bålet, musikk og samisk språk-lek, strupesang og læring rundt Nordlandsbåter som er noen av aktivitetene barna skal innom. De yngste barna skal også leke med Binnabánnaš, som er den samiske versjonen av Fantorangen. De eldre barna får et eget spesialtilpasset program, og skal blant annet prøve seg på joik. Hver ettermiddag kl 15:30 har vi avslutning med kulturinnslag på Lillescenen. I år er det østsamisk innslag, musikk og kultur fra Taiwan og Felgen Orkester som spiller opp for Barnefestivalen.

Påmelding HER

For øvrig program og billetter se www.riddu.no