Dette er årets festivalprogram!

I dag offentliggjøres hele festivalprogrammet for den 26. Riddu Riđđu- festivalen. Programmet strekker seg fra onsdag 12.juli til søndag 16.juli og skal ta pulsen på det som rører seg i urfolksverdenen. Hennes majestet Dronning Sonja åpner festivalen torsdag 13. juli og i år setter vi de unge og uredde urfolkskunstnerne i sentrum, og dette unge fokuset gjenspeiles i både åpningsverket, Riddu Sessions og headlinerne. Solidaritet og mangfold er stikkord når årets artister tar opp tema som gamle tradisjoner, kjønn, toleranse, rettigheter og språk. I år feirer vi også Tråante og 100 års kamp for demokrati og rettferdighet.

Sitat festivalsjef Karoline Trollvik:

  • «Årets kunstneriske program skal engasjere og begeistre. Vi skal sørge for at Riddu Riđđu fortsetter å være en av de viktigste møteplassene for fremtidens urfolksstemmer og at det er her frøene til samarbeid både plantes og vokser»
  • «Bestillingsverkene av saksofonisten Mette-Henriette er et kunstnerisk mesterverk, som jeg tror vil åpne for nye måter å forstå samisk musikk på. Historie vil skapes på Riddusletta når Dronning Sonja åpner festivalen, og Mette-Henriette setter an den kunstneriske reisen publikum skal igjennom de kommende dagene»
  • «Riddu Riđđu tørr å sette dagsorden på programmet. Nordlysseminaret handler om den tause samen og vi skal belyse Standing Rock fra ulike innfallsvinkler. Dette blir debatter som vil engasjere»

Nyskapende bestillingsverk

Årets åpningsverk til festivalen er av komponisten, jazzmusikeren og saksofonisten Mette Henriette. 26 åringen blir omtalt som en musikalsk sensasjon og har oppnådd strålende kritikker i Norge og utenlands. I anledning årets samiske jubileum blir dette splitter nye verket festivalens gave til publikum. Mette Henriettes originale tilnærming til musikk, og måten hun mestrer å vekke stemninger på, kan gjøre publikum trygg på en magisk opplevelse. Talentprogrammet Riddu Sessions er inne i sitt andre år og kunstnerkonstellasjonen i 2017 består av de visuelle kunstnerne Anders Sunna og Inga-Wiktoria Påve. Sammen har de laget en animasjonsfilm som skal ha sin verdenspremiere på årets festival. Filmen handler om kolonialismens påvirkning i Sápmi og de har gitt den tittelen «Morit Elena Morit!» (Våkne, Elena, våkne!). Stumfilmkonserten OFELAŠ/VEIVISEREN var et bestillingsverk til Tromsø internasjonale filmfestival. I regi av Jakob Janssønn ble det utviklet et helt nytt uttrykk på filmklassikeren. Etter premieren på Tromsø internasjonale filmfestival er Riddu Riđđu den første plassen i Norge hvor filmkonserten settes opp. Dette som et resultat av et godt samarbeid mellom de to festivalene.

Internasjonale samarbeid

Fra Kinshasa kommer kunstnergruppen Bokoko Na Biso, som betyr «vår kultur», og er et samarbeidsprosjekt mellom urfolksartister fra forskjellige hjørner av DR Kongo. De vil gi publikum et eksklusivt innblikk i deres levevis og tilhørighet til regnskogen, med sang og dans, og ikke minst med unike instrumenter. Bokoko Na Biso kommer til Riddu Riđđu i samarbeid med Regnskogfondet, og dette er en videreføring av en utveksling som startet allerede i 2015 da Riddu Riđđu besøkte Kinshasa og Equateur med samiske artister. Årets Nordlige Folk er Alaska Natives, og i år er det altså en urfolksdelegasjon fra Alaska som skal gjennomsyre festivalprogrammet med tradisjoner og eksepsjonelle artister. Blant annet opptrer det eksperimentelle bandet Indian Agent på hovedscenen, Yup´ik kunstneren Drew Michael vil jobbe med maskeskjæring som art-in-progress hvor publikum kan følge med, kunstneren Crystal Worl vil under festivalen utsmykke Baldalávvuene med motiver fra Alaska, og reingjeteren Marjorie Kunaq Tahbone vil være en av vertene på Riddu Siida området hvor hun blant annet vil demonstrere tradisjonell Iñupiaq tattovering for publikum. Dette er unge og engasjerte urfolkskunstnere som har mye på hjertet og mye å dele.

Skeiv lávvulounge - med høy takhøyde og uten dørterskel

Klubb lávvu har i år fått et løft og inkluderer en Skeiv lávvulounge. Her kan publikum i løpet av dagene komme innom for å ta en pust i bakken, drikke kaffe, slå av en prat og lære mer om hvordan det er å være skeiv i Sápmi, og nyte Jarmo ́s kjøkken’s uforglemmelige laksesuppe. Fredag og lørdag kveld avsluttes med «Club Lávvu », denne gangen med Idja - Sámi club night som vertskap. Idja lover klubb med «good vibes & epic beats» med Alaska Native artisten AKU-MATU som er kjent for en helt unik rap-fremføring basert på tradisjonell Iñupiaq-musikk, og den unge og lulesamiske DJ og produsenten, DJ Ailo som allerede omtales som "Sápmis Avicci".

Spirituell og politisk urfolkskraft fra hovedscenen

Angel Haze er en verdensstjerne og har samarbeidet med andre berømtheter som Sia. Lørdag 15. juli skal hun avslutte årets festival med et fyrverkeri av et live-show, og med seg har hun splitter ny musikk. Ailu Valle skal, med sine politiske tekster og enestående vokalteknikk, målbinde publikum gjennom sin personlige musikk fra finsk-samisk side. Med seg til Riddu Riđđu har Valle livebandet Trio Boogiemen, men også multitalentet Elle-Márja Eira er med på scenen. De har laget en helt ny låt sammen til årets festival. Australske OKA mikser tradisjonell didjeridu med urban elektronika, og er særlig knyttet til sitt lands urfolkshistorie som de bruker som bakgrunn for å skape sin musikk. Nytt tilskudd til hovedscene line-up´en er ingen ringere enn Johan Anders Bær. Han har røttene solid plantet i den klassiske tradisjonelle joiken. Han er også blant de fremste til å ta joiken til nye moderne former og andre musikksjangere, samtidig som joikens særegne uttrykk beholdes. Radik Tyulyush & the Chalama-project skal ta Riddu-publikummet med på en musikalsk reise over de mongolske steppene. Radik Tyulyush en av verdens fremste utøvere innen strupesang, og skal også holde workshop i strupesang og overtonesang for publikum.

Unge og fremadstormende

DAGNY fra Tromsø er Norges nye store internasjonale popsensasjon og skal gi oss energisk synth-pop med en fabelaktig vokal fredags kveld. ÁGY, stjerneskuddet fra Nordreisa, kommer i ny musikalsk drakt og har beveget seg inn i r&b universet, men lover at de samiske elementene følger med. Ond blod fra Finnmark skal sørge for heftig hardcore, og har med flere nye singler i bagasjen til årets festival. Trioen ISÁK er hjertebarnet til Sámi Grand Prix vinner og 19 år gamle Ella Marie Hætta Isaksen og musikken er en spennende fusjon av joik, urbane synther, og et tekstunivers som lekent kombinerer engelsk og samisk. Årets unge kunstner er danseren Ánna-Katri Helander. Helander blir inspirert av hvordan andre unge urfolksartister blander elementer fra sin kultur med nåtidens kunstformer. Stilen og uttrykket hennes har derfor endret seg gjennom årene, fra å blande estetiske deler fra joik med magedans til en mer samepolitisk front av hiphop. Publikum vil møte Helander i ulike programdeler, og hun har mye på hjertet og er ikke redd for å synes. 

Øvrig program:

RIDDU SIIDA

I urfolksboliger på Riddu Siida kan du møte urfolk fra hele verden. I urfolksboliger som yurta, tsjum, lavvu, gamme og tupeq møter du representanter fra de ulike urfolkene som kan lære deg både om boligen, om kulturene deres og ulike musikk- og håndverkstradisjoner. Og du får servert lokale delikatesser og kjent med deres skikker.   

KURS

Berit Alette Mienna er på plass med det populære joikekurs, og i år vil publikum også kunne melde seg på strupesangkurs ledet av Radik Tyulyush. Urtekurset i Riddu økohage videreføres. Workshopen holdes av Tom Lien som driver Lien økologiske urtegård. I år vil også planter og bruksmetoder fra Alaska være et spesielt fokus. Allison Akootchook Warden fra Alaska vil lede et kurs som garantert vil gi deg lyst til å danse! Du vil også få lære om tradisjonelle aktiviteter som jakt, fiske og dagligliv på hennes hjemplass, Kaktovik i Alaska. Andre kurs er blant annet samisk vevekurs, samisk språkkurs og på Riddu Siida presenteres flere ulike drop-in kurs. Husk påmelding på riddu.no fra 8.juni!

FILM

Det er filmvisning fra torsdag til søndag i Nisga’a Longhouse på Riddu Siida. I år vil vi spesielt trekke frem filmen Angry Inuk hvor regissør Alethea Arnaquq-Baril tar et nærmere blikk på seljaktens sentrale rolle i Inuittenes liv og den negative effekten som internasjonale kampanjer mot selfangstjakt har hatt på deres liv.

SEMINAR

Vår samarbeidspartner UiT-Norges arktiske universitet holder to seminar med temaene Reindrift i Alaska og Kulturforståelse som nøkkel for bedre helsetjenester i arktiske områder. Det årlige Nordlysseminaret stiller spørsmålet til Anne Lene Turi Dimpas «Hvorfor er samene tause?», og om frykten for å snakke ut om ting i en digital tidsalder har blitt erstattet med at samene heller søker hjelp og er mer åpne. Riddu Riđđu tar også debatten om Standing Rock – når vi fram? hvor politikere, investorer og urfolksaktivister fra Sápmi og North-Dakota møtes.

LITTERATUR

På årets litteraturprogram møter vi Maren Uthaug i samtale med Irene Larsen om hennes satiriske tegneseriebøker og hennes romaner. Gerd Mikalsen vil i samtale med Aud Tåga fra Troms fylkesbibliotek snakke om hennes første roman "Farsmålet", som skildrer hennes egen oppvekst i bygda Manndalen. I samarbeid med Troms fylkesbibliotek viser Riddu Riddu barneforestillingen Plupp, en jojkikal dramatisert etter noen av Inga Borg`s bøker.

BARNEFESTIVAL (3-13 år)

Barnefestivalen har plass til ca. 100 deltakere, og for å sikre seg plass er det lurt å melde seg på i forkant. Aldersgruppen 3-9 år vil rullere på ulike aktiviteter. Aldersgruppen 10-13 år kan delta på mer utfordrende og fordypende aktiviteter. Påmeldingen startet 8.juni på www.riddu.no

NUORAT UNGDOMSCAMP

På Riddu Riđđu festivalen kan ungdom bli med på et fantastisk program hvor de får muligheten til å delta på ulike workshops og aktiviteter, samt bli kjent med nye venner. Alle ungdommer fra 13 år og oppover er velkommen til å delta. 

For fullstendig program www.riddu.no