Årets unge kunstner

Kai Mikkel Balto er årets unge kunstner på Riddu Riđđu.

Kai Mikkel Balto (24) fra Tromsø er utnevnt som «Årets unge kunstner» av Riddu Riđđu. Balto er en samisk visuell kunstner som ønsker å utfordre tradisjonell duodji med skeive uttrykk og videre utforske samisk skeivhet gjennom kunstnerskapet sitt.  

Han henter inspirasjon fra samisk design og det har bidratt til hans voksende interesse for duodji (samisk håndverk). Den unge kunstneren ønsker å utforske og utvikle sitt kunstneriske uttrykk gjennom å være Årets unge kunstner på Riddu Riđđu.   

Balto har bachelor i digital kunst og animasjon fra Høgskolen i Innlandet, og holder nå på å avslutte et år på Samernas Utbildningscentrum for å lære seg garraduodji (samisk håndverk). Han ønsker nå å utforske sitt kunstnerskap gjennom en blanding mellom visuell kunst og duodji. Å blande maskuline og feminine elementer for å utfordre til et mer flytende kjønnsuttrykk innen samisk design er noe Balto synes er spennende:  

For meg var det viktig å lære grunnleggende tradisjonell duodji før jeg videre kan eksperimentere og ta kunstneriske friheter med håndverket. Det har vært en stor bonus at det har vært gøy å holde på med duodji som kunstform og det har gitt meg rom til å være kreativ på andre måter enn digital kunst." sier Kai Mikkel.

Allerede til årets Riddu Riđđu får publikum anledning til å bli bedre kjent med årets unge kunstner. Balto tar med seg smakebiter av sin kunst til Riddu-sletta og gjennom en kunstnersamtale får publikum et dypdykk i hans kunstneriske visjoner.   

  

Festivalsjef Sajje Solbakk gleder seg over den nye utnevnelsen:  

“Kai Mikkel er et spennende og nytt navn i Sápmi. Vi falt virkelig for både hans respekt for tradisjonelt håndverk og hans ønske om å tematisere skeivhet i Sápmi gjennom kunsten sin. De fleste kjenner han nok gjennom Instagram-kontoen «daidda.stallu», men nå gleder jeg meg til å se hva han klarer å skape gjennom talentprogrammet vårt!” 

 

Utdrag fra juryens begrunnelse:  

“Juryen ser Kai Mikkel som en nytenkende og spennende ung kunstner som jobber innenfor flere kunstformer. Han jobber blant annet med duodji, klesdesign og digital kunst.  Juryen verdsetter spesielt hans tverrfaglige arbeidsmetode, noe som ikke er ukjent i det samiske kunstfeltet. Kai Mikkel har en dyp respekt for tradisjonell duodji og ønsket å lære seg duodji ordentlig gjennom utdanning på Samernas Utbildningscentrum i Jokkmokk, før han begynte å eksprimentere og utfordre etablerte normer. Juryen ser på det som en enorm styrke at han har en tydelig bevissthet rundt de uskrevne reglene som eksisterer rundt duodji, samtidig som han tør å utfordre dem. Elegant kombinerer han kontemporær og tradisjonell faglighet med mål om å formidle kunst fra hjertet. Kai Mikkel Balto ønsker å utfordre kjønnsnormene i samfunnet ved å innføre skeive tematikker i hans kunst og duodji. Skeive urfolk hedres som årets nordlige folk på Riddu Riđđu 2024, juryen ser derfor på det som en stor bonus å utnevne Kai Mikkel Balto akkurat i år.” 

 

Riddu Riđđus talentprogram  

Årets unge kunstner er Riddu Riđđus talentprogram som hvert år utpeker en ung samisk kunstner til å presentere sitt kunstnerskap gjennom Riddu Riđđus festivalprogram og andre arrangementer gjennom året der Riddu Riđđu er medarrangør. I tillegg til å motta et stipend på 25.000 kroner innebærer utnevnelsen også et opphold på Lásságámmi, kunstnerboligen til Nils-Aslak Valkeapää. Kai Mikkel Balto vil starte sitt år som årets unge kunstner under årets Riddu Riđđu festival, og tar da over etter Mihkkal Hætta.   

  

Årets unge kunstner/Riddu sessions er støttet av Talent Norge, Samfunnsløftet og Sametinget. 

Image
Image
Image