årets unge kunstner

Hun er 19 år, og har spilt for kongen 2 ganger. I sommer gjør hun sin første konsert i Nord-Norge, som Riddus årets unge kunstner. Det er mange som lengter etter denne konserten.

Marja Helena Fjellheim Mortensson er nylig ferdig med musikklinja på videregårende skole, og har allerede innkassert Hedmarks fylkeskommune sin kulturpris. Hun har spilt for kongen, Sametinget og om 3 uker skal hun spille for Riddu-publikummet! Som festivalens årets unge kunstner er Marja H. F. Mortensson en av artistene på åpningsdagen 10.juli.

Musikk som talerør

Marja begynte å skrive egne sanger allerede på ungdomsskolen. Å fremme budskap gjennom musikk gir henne mer enn og bare prate. Hennes sanger handler om nærhet til natur, rovdyrproblematikk og kampen for reindriftsnæringen og samisk språk. –Jeg skriver sanger om de utfordringer som er i reindrifta, av og til for å berolige meg selv gjennom musikk, sier en åpenhjertet Mortensson. Tross sin unge alder har hun lang erfaring fra arbeid med reindrift. Festivalsjef Kirsti Lervoll sier årets unge kunstner er meget talentfull. – Hun spiller og hun joiker så vakkert at man blir dradd inn i musikken, sier Lervoll.

Sørsamisk forkjemper

Mortensson er glad for å være utvalgt som Riddus unge kunster, og særlig fordi det vil gi henne muligheter til å vise frem det sørsamiske språket, som er noe hun virkelig brenner for. Hun er opptatt av å videreføre kultur og tradisjoner, og er godt på vei allerede som 19-åring. -Jeg har lyst å lære meg flere gamle joiker, og slik ta vare på vår fantastiske tradisjon, som i mine øyne er så alt for gjemt, sier Mortonsson. Hennes håp er å motivere andre til å ta vare på samisk språk og joik, noe hun får mulighet til gjennom å være festivalens unge samiske kunstner. – De som blir utvalgt til å være årets unge kunstner får en flott mulighet til å profilere seg, og jeg er sikker på at dette vil åpne flere dører for Marja, sier Lervoll.