Du er her

Program

Søndag
14:45
Konsert
Ghanesiske Wiyaala, også kjent som “den unge løvinnen av Afrika” sammenlignes med storheter som Grace Jones og Angelique Kidjo.Musikken hennes er en sammensmeltning av vestafrikanske rytmer og pop...
Hovedscenen

Ghanesiske Wiyaala, også kjent som “den unge løvinnen av Afrika” sammenlignes med storheter som Grace Jones og Angelique Kidjo.

Musikken hennes er en sammensmeltning av vestafrikanske rytmer og pop som hun bringer til liv med et helt spektakulært og energisk sceneshow. Hun er kjent for å få den mest standhaftige publikummer til å begynne å danse og smile.

Wiyaala synger på sitt morsmål Sissala, gjerne i kombinasjon med engelsk. Hun fronter saker som handler om utnyttelse av kvinner som kjønnslemlestelse og barneekteskap. Hun ønsker at hennes egen suksess skal være til inspirasjon for jenter og at de selv skal få gjøre valgene i sine liv.

/nb/program/wiyaala
14:30
Barn / ungdom//Konsert
ISÁK har lenge vært en snakkis i den samiske musikkverdenen. Nå har de blitt hele Norges nye pop yndlinger, særlig etter at vokalist Ella Marie vant “Stjernekamp” på NRK. Mange anser nå ISÁK som et...
Hovedscenen

ISÁK har lenge vært en snakkis i den samiske musikkverdenen. Nå har de blitt hele Norges nye pop yndlinger, særlig etter at vokalist Ella Marie vant “Stjernekamp” på NRK. Mange anser nå ISÁK som et av landets absolutt ypperste live-band.

“Vi er så stolte for at vi får komme tilbake til Riddusletta i 2019! Riddu Riđđu er en så utrolig viktig samling for samisk kultur, og derfor skal vi virkelig gjøre alt vi kan for å skape en fet konsertopplevelse for publikum!” sier Ella Marie Hætta Isaksen.

ISÁK er kjent for sine energiske liveopptredener og enorme tilstedeværelse på scenen. Med en ny og spennende fusjon av tradisjonell joik, urbane synther og et tekstunivers som kombinerer både engelsk og samisk, fortsetter ISÁK å dytte grensene for hvordan vi er vant til å høre samisk musikk.

Trioen består av vokalist Ella Marie Hætta Isaksen, produsent Daniel Eriksen og trommeslager Aleksander Kostopoulos.

/nb/program/isak-0
Fredag
14:05
Tre generasjoner av kvinnelige urfolksstjerner: Buffy Sainte-Marie, Tanya Tagaq og Maxida Märak skal sammen lage et helt unikt bestillingsverk.Alle tre har et stort samfunnsengasjement som...
Hovedscenen

Tre generasjoner av kvinnelige urfolksstjerner: Buffy Sainte-Marie, Tanya Tagaq og Maxida Märak skal sammen lage et helt unikt bestillingsverk.

Alle tre har et stort samfunnsengasjement som gjenspeiles i musikken de lager. De er kjent for sitt oppgjør mot urettferdighet og er sterke stemmer for urfolks situasjon.

Kanadiske Buffy Sainte-Marie har vært artist i seks tiår, og har blitt både svartelistet og hyllet. Sangene hennes har blitt spilt inn av storheter som Janis Joplin og Elvis Presley. Hun har et stort engasjement for urfolksrettigheter, miljø og pasifisme. Protestsanger har vært en stor del av hennes artistkarriere, og var grunnen til at hun i en periode var svartelistet.

Festivalsjef Sandra Márjá West sier; “Buffy Sainte-Marie er en legende, og hun har hatt stor betydning for Riddu Riđđu. Uten hennes støtte hadde ikke festivalen i det lille sjøsamiske samfunnet Gáivuotna/Kåfjord vært der vi er i dag; en ledende scene for urfolksmusikk. Buffy gjestet Riddu Riđđu i 2009 og 2013, og har lenge vært ønsket tilbake til festivalen. Dette blir den første bestillingskonserten hun gjør i samarbeid med samiske artister.”

Tanya Tagaq er en prisbelønt inuit-strupesanger fra Iqaluktuutiaq i Canada. Hun har en original vokalstil og eksperimenterer med moderne og tradisjonelle musikkuttrykk i eksplosive sceneopptredener. Tanya er en lidenskapelig forsvarer av urfolks rettigheter og tradisjoner i Canada. “Tanya spilte på Riddu Riđđu i 2009 og imponerte Riddu-publikummet stort. Tanya er utrolig kul og budskapet hennes er klokkeklart. Dette blir en feiring av urfolks evne til å overleve og et kamprop om å fortsette” sier Sandra Márjá West.  

Maxida Märak fra Jokkmokk i Sverige er en kompromissløs protest-joiker som har markert seg tydelig i kampen mot gruveindustrien i Sápmi. Med ærlige og politisk ladede tekster er hun kjent for å ofte gi «for mye» enn for lite. Maxida Märak arbeider mest innen hip hop, men inkorporerer også joik i sin musikk. “Maxida har en fantastisk stemme og er en dyktig joiker. Samtidig er hun også litt av et råskinn som ikke nøler med å vise fingeren til verden” sier Sandra Márjá West.

Bestillingsverket vil omhandle urfolks felles kamp for retten til å eksistere og kampen for anerkjennelse av vår historie, sett ut fra disse tre ulike generasjonene. Dette kommer til å bli en uforglemmelig opplevelse!” fastslår festivalsjef Sandra Márjá West:

/nb/program/buffy-sainte-marie-tanya-tagaq-maxida-marak