Du er her

Urfolk fra DR Kongo nektes å delta på Riddu Riđđu

Siste nyheter

Årets festival fikk besøk av kulturminister Trine Skei Grande, som bes...
Vi har blitt informert om at et falskt event kalt "Stream - Riddu Ridd...
Synes du det er et skikkelig pes med camping? Tungt å bære telt, sovep...
BUFO film selskap leter etter skuespillere til spillefilmen MEMORY OF...
UiT har opprettet Árdnaprisen og vil kåre årets beste masteroppgave ve...

Sider

Urfolk fra DR Kongo nektes å delta på Riddu Riđđu

Mandag 10. juli 2017
Anonymous

Schengen-myndighetene i DR Kongo har avslått visumsøknadene fra urfolksgruppa Bokoko Na Biso, som skal delta under åpningen av den 26. Riddu Riđđu-festivalen i Manndalen 13.juli. Oppgitt årsak er at personene "ikke kunne demonstrere tilstrekkelig fast inntekt, eller at de levde som profesjonelle dansere". Dette er umulige krav og i praksis et utreiseforbud for de fleste urfolk i Kongo som lever utenfor sentrale strøk. Bokoko Na Biso var invitert til festivalen for å dele sine kulturelle uttrykk, og Schengen-myndighetene nekter de å vise frem sin kultur på en anerkjent urfolksfestival.

Besøket har vært planlagt i to år, etter at Riddu Riđđu, sammen med Regnskogsfondet, besøkte urfolk og urfolksfestivalen 2nd International Festival of Indigenous Peoples i Kinshasa i 2015. Festivalsjef Karoline Trollvik og den anerkjente samiske joikeren Marja Helena Fjellheim Mortensson deltok med faglige og kulturelle bidrag under besøket, og Riddu Riđđu har lenge sett fram til dette gjenbesøket.

Utenriksdepartementet bistår Riddu Riđđu og Regnskogsfondet i arbeidet med å behandle visumsøknadene på nytt, men i skrivende øyeblikk er det høyst usikkert om gruppen får muligheten til å reise til Gáivuotna/Kåfjord, for å stå på scenen åpningskvelden under Riddu Riđđu 2017.

Riddu Riđđu Festivála og Regnskogfondet mener avslaget er uakseptabelt, på bakgrunn av de oppgitte årsakene, og håper visummyndighetene behandler klagen som er sendt, slik at publikum får ta del i Bokoko Na Biso sin kultur torsdag 13.juli.

- Verken Riddu Riđđu eller Regnskosfondet har noensinne hatt problemer med gjester som ikke har reist hjem eller som har søkt asyl. Dette avslaget tolker vi som et angrep på kulturarbeidere og urfolk av belgiske Schengen-myndigheter. Slike tolkninger av retningslinjer er et alvorlig hinder for utveksling av urfolks kultur, sier festivalsjef Karoline Trollvik.

- Schengen-myndighetene i Belgia setter seg ikke inn i sakene de gir avslag på. De nekter å ta i mot klage på det første avslaget, sa at vi måtte søke på nytt og har deretter gitt et nytt avslag. Det er uakseptabel oppførsel fra et offentlig kontor. Denne gruppen har sin familie og sin tilhørighet i DR Kongo. Dette besøket har vært planlagt i to år sammen med en organisasjon som er vant til å sende folk til Norge. Det er svært trist at visum-reglene praktiseres på denne måten, sier Gunnell E. Sandanger, leder for Sentral-Afrika avdelingen i Regnskogfondet.