Uredde urfolks-rappere til årets festival

Ana Tijoux fra Chile og Kitok og SlinCraze fra Sápmi er tre uredde og ikke minst politisk engasjerte urfolks-rappere. Nå er de klare for årets Riddu Riđđu festival.

Søramerikansk drømmebooking

Ana Tijoux vokste opp i politisk eksil i Frankrike under borgerkrigen i Chile. Tijoux hevder at det er hip-hop’en som har gitt henne sin kulturelle identitet, en identitet som hun ellers ville manglet ved å ikke vokse opp i sitt hjemland. "Hip-hop er landet for folk som ikke har et land," er et sitat som beskriver hennes forhold til hip-hop kulturen.  

Ana har siden 2007 bygd sin solokarriere med tekster om diskriminering av minoriteter, brudd på menneskerettigheter og sosiale forskjeller. Hun har flere ganger oppnådd Grammy nominasjoner, og har blant annet en låt med i den populære TV-serien «Breaking Bad».

Festivalsjef Karoline Trollvik sier «Vi er utrolig stolte av denne bookingen, Ana Tijoux har stått øverst på ønskelista vår i flere år! Dette er en råkul dame som bruker musikken som våpen for å synliggjøre minoriteter og urfolk på en vågal og universell måte. Musikken hennes får deg til å danse og reflektere i skjønn forening!»  

Rocka hiphop

Politiske tekster blandet med rockebasert hip-hop har gjort at Jokkmokksrapperen Kitok har fått omtalen som «Beastie Boys på svensk». Dette er en artist som gradvis har turt å ta opp stereotypier og fordommer knyttet til det samiske. Kitok er heller ikke redd for å utlevere seg selv, han byr på både frustrasjon, sinne og sårhet i sine tekster.  

«Gjør deg klar for noe av det mest eksplosive Sápmi kan by på akkurat nå!» sier festivalsjef Karoline Trollvik om bookingen av Kitok.

Arktisk superstjerne

Den samiske rapperen SlinCraze startet med musikk og rap bare 14 år gammel. Tekstene hans handler om hvordan livet som same kan være, et liv der man kan møte på både fordommer og rasisme. Budskapet til SlinCraze er fred, kjærlighet og aksept uansett religion, kultur og legning. «Jeg tror Hip-Hop er med på å fremme urfolkssaker på grunn av måten vi gjør det på, vi er tøff i trynet, rå i uttrykket, og gir faen i hva andre tenker om det” sier SlinCraze.

I tillegg til sin egen konsert, vil Riddupublikummet kunne oppleve SlinCraze i bestillingsverket Northern Soul og i den helt ferske dokumentaren om seg selv; «Arctic Superstar» som er en del av årets filmprogram. Det anerkjente nettstedet Vice har listet filmen som «en av ti musikkdokumentarer du må se i 2016».