UiT bidrar med kunnskap under Riddu Riđđu

Det blir to seminar i regi av UiT under årets festival. Det ene omhandler tvangsevakueringen av Nord-Troms og Finnmark, mens det andre tar for seg norsk fiskeripolitikk og hvem som skal eie fiskekvotene.

 Av: Inger Elin Kristina Utsi.UIT

UiT Norges arktiske universitet (UiT) er blitt ny hovedsamarbeidspartner til Riddu Riđđu. Kunnskapsformidling og ikke minst utvikling av ny kunnskap er den røde tråden for UiTs engasjement 2015.

Rektor Anne Husebekk vil i år foreta den offisielle åpningen av festivalen. Bakgrunnen til samarbeidet er UiTs ønske om å være en drivkraft i nord. Riddu Riđđu arbeider for å bli verdens fremste og viktigste urfolksscene og dette til universitetet være med å bidra til. Samtidig er den samiske og nord-norske forankringen felles for både UiT og festivalen, noe som gjenspeiles i blant annet årets tema på universitetsseminarene.

- Riddu Riđđu er en av Norges knutepunktfestivaler og et møtepunkt for urbefolkninger fra hele verden. Festivalen formidler kunnskap og kultur om og for urfolk og for gjester uten urfolksbakgrunn. UiT er stolt av å være en hovedsamarbeidspartner og vil bruke festivalen som kilde til forskning, utdanning og formidling, sier rektor Anne Husebekk.

Festivalen foregår i Manndalen i Nord-Troms den 8. til 12. juli.

UIT-seminarer

Derfor tilbys det flere kunnskapsarenaer under årets festival i samarbeid med UiT.

Det første UiT-seminaret går på fredag kl.12.00-14.00 og vil foregå i biblioteket.

http://riddu.no/nb/program/uit-seminaret-tvangsevakueringa-av-nord-troms-og-finnmark

Seminaret tar for seg tvangsevakueringen av Nord-Troms og Finnmark. Det er Senter for samiske studier ved UiT som står for arrangementet. Professor Ingunn Elstad fra Institutt for helse- og omsorgsfag vil snakke om samenes historie høsten 1944. For mange kjenner til at reindriftssamene i indre Finnmark lurte evakueringsstyresmaktene trill rundt og kom seg unna tvangsevakueringa. Men hva skjedde med den samiske befolkninga ellers?

I tillegg vil kollega og førsteamanuensis Åshild Fause snakke om de sinnslidende og hva som skjedde med dem i forbindelse med tvangsevakueringen.

Etter disse to innleggene er Harry Solhaug fra Manndalen invitert til å snakke om hans barndomsminner fra tvangsevakueringen.

UiT-seminaret: Hvem skal eie fiskekvotene 

https://uit.no/tavla/artikkel/423532/hvem_skal_eie_fiskekvotene

Det andre UiT-seminaret skjer også fredag, men da klokken 15.00. Tema er altså norsk fiskeripolitikk og hvem som skal eie fiskekvoter. Et statlig utvalg har foreslått en radikal omveltning av norsk fiskeripolitikk som åpner for at industrien skal kunne eie fartøy og kvoter. Blir dette en ny trussel eller nye muligheter for fisket i sjøsamiske områder? Dette debatteres av deltakerne i et panel der Sametinget og andre innleder.

Deltakerne i debatten er:

Silje Karine Muotka, Sametingsrådet

Edgar Henriksen, Nofima

Svein Ove Haugland, Råfisklaget

Torulf Olsen, formann i Bivdi

Geir A. Iversen, Kystopprøret

Steinar Eliassen, Norfra

Ordstyrer er Jan H Sundet fra Havforskningsinstituttet

Universitetslavvoen

UiT vil som tidligere år ha en egen lavvo på Riddu-sletta. I år er lavvoen åpen torsdag fra kl. 12.00 til lørdag ettermiddag.

Studenter ved Senter for samiske studier vil bidra til med kunnskapsutfordringer, kunnskapsdelinger og informasjon om UiT. Dersom man vil så kan man teste seg med å spille Kahoot, som er en digital quiz. Studentene til UiT vil også være tilgjengelig for å svare på spørsmål knyttet til studietilbudet.

Riddu som universitets sommerskole

UiT starter til høsten masterprogrammet i Governance and Entrepreneurship in Northern and Indigenous Areas (GENI). I tilknytning til dette arbeider UiT med å utvikle et emne som skal foregå blant annet under Riddu Riđđu uka. Slik kan studenter få med seg både festival og sommerskole med fokus på samisk kultur, samisk språkrevitalisering og betydningen av sted og landskap.

Her kan du lese mer om GENI.