Sørsamisk Joik på Taiwan

Riddu Riđđu tar med Marja Helena Fjellheim Mortensson til internasjonal musikkfestival på Taiwan. 

Under årets Riddu Riđđu var den sørsamiske joikeren Marja Helena Mortenson fra Engerdal Riddu Riđđus ”Årets unge kunstner”. Mortensson vakte da oppsikt med sin sang og væremåte. Hennes sanger handler om nærhet til natur, rovdyrproblematikk og kampen for reindriftsnæringen og samisk språk.

Nå er hun booket til Migration Music Festival i Taipei, Taiwan, som årlig går av stabelen i oktober. Selv sier Mortensson: « dette er en reise jeg så klart måtte si ja til. Det blir fint å få oppleve Taiwan sin kultur samt å få vise frem min egen» 

Årets Migration program har fokus på fortellertradisjoner og er spesielt rettet mot barn. Mortensson skal sammen med anerkjente urfolkssangere fra inn og utland introdusere det Taiwanske publikummet for sangen og musikkens formidlingskvalitet blant urfolk.

Mongolske Urna Chahar-Tugch og Taiwans egen Inka Mbing fra øyas urfolksgruppe Tayal er andre navn på plakaten. Felles for artistene er at de alle bruker minoritetspråk i sin musikk. Mortensson joiker på sørsamisk, et språk som er sterkt utrydningstruet og bare snakkes av et fåtall personer. Riddu Riđđu gleder seg til å introdusere Mortensson musikk for det Taiwanske publikummet.