Riddu Riđđu støtter årets TV-aksjon

Regnskogen er framtida, framtida er vårt ansvar! 

Riddu Riđđu besøkte urfolk i DRKongo sist vår, og reisen gjennom Kongos regnskog gjorde sterkt inntrykk på festivalleder Karoline Trollvik. – Vi har et felles ansvar for å beskytte regnskogene, jeg oppfordrer alle til å stille som bøssebærer neste søndag, sier Trollvik.

Riddu Riđđu holder til langs en tidvis værhard kyst. Vi merker alle endringene i klimaet, og stadig hyppigere ekstremvær. Urfolks skjebne i DRKongo og Brasil, henger sammen med vår egen. Å beskytte de siste regnskogene, er å beskytte oss selv, sier Trollvik.

Riddu Riđđu har de siste årene lagt stadig større vekt på internasjonal urfolkssolidaritet. Derfor har festivalen også etablert et samarbeid med Regnskogfondet, med fokus på et særskilt prosjekt i DRKongo i 2015. I vår var Karoline Trollvik i DRKongo, sammen med joikeren Marja Helena Fjellheim Mortensson, og hun sitter igjen med sterke inntrykk.

"Jeg ser hvor viktig det er å implementere urfolksrettigheter for å bevare regnskogene og klimaet vårt. Under Alta-aksjonen sto samebevegelsen og miljøbevegelsen sammen, i kampen for samiske rettigheter og for å forsvare Masi fra ødeleggelse. Nå står vi sammen med den internasjonale miljøvernbevegelsen for å styrke rettighetene til urfolk i regnskogene, slik at vi kan bevare jordas lunger"

De senere års oppvarming av havet har blant annet ført til større og hyppigere stormer langs kysten. Trollvik peker på sammenhengen mellom sikring av rettighetene til urfolk i regnskogene og dermed bevaring av regnskogene, og stabilisering av klimaet hjemme langs vår egen kyst.

Regnskogfondet jobber aktivt med urfolk og skogsfolk i DRKongo og i andre regnskoger for å styrke deres rettigheter, altså menneskerettigheter. Nettopp slik har de og den internasjonale regnskogbevegelsen klart å delvis stagnere nedbrenningene av skogene. Dette er viktig for klimaet hos oss også.