Du er her

Riddu Riđđu har utnevnt årets unge samiske kunstner

Siste nyheter

Tyva Kyzy (“Døtre av Tuva”) er den første og eneste kvinnegruppen som...
Riddu Riđđu, Nord-Troms museum, Forbundet KYSTEN og Arctandria/Tromsø...
Det samiske elektro-pønk-bandet Biru Baby spiller på sommerens Riddu R...
For første gang vil det bli en norgespremiere på en spillefilm på Ridd...
Mange har ønsket Resirkulert tilbake til Ridduscenen. Nå er de tilbake...

Sider

Riddu Riđđu har utnevnt årets unge samiske kunstner

Torsdag 16. mars 2017
Anonymous

I år er det den 21 år gamle danseren Ánna-Katri Helander som blir Riddu Riđđu’s unge kunstner. Hun er født og oppvokst i Kautokeino, og har den siste tiden bodd i Oslo for å ha større muligheter for å utvikle seg som danser. Hun har danset siden hun var 13 år gammel og startet da med orientalsk dans.  Helander blir inspirert av hvordan andre unge urfolksartister blander elementer fra sin kultur med nåtidens kunstformer. Stilen og uttrykket hennes har derfor endret seg gjennom årene, fra å blande estetiske deler fra joik med magedans til en mer samepolitisk front av hiphop. 

Festivalsjef Karoline Trollvik sier; «Vi fikk inn flere sterke søknader i år, og valget havnet til slutt på Ánna-Katri. Hun er en målbevisst moderne danser, med fokus på det samiske, både kunstnerisk og samfunnsmessig. Hennes betraktninger om urfolksdans og måten hun lar seg inspirere av dette, vekket en ekstra nysgjerrighet hos oss».

Helander sier selv om utmerkelsen; «Dette er en anerkjennelse som betyr mye for meg. Dans kan være et vanskelig kunstnerisk sjikt å jobbe i, og det kan være tungt å være ung kunstner. Denne beskjeden motiverte meg enormt, og jeg gleder meg masse til alle mulighetene dette året kan gi meg!»

Utmerkelsen Årets unge kunstner er et ledd i Riddu Riđđu Festivála fokus på å tilrettelegge for at unge samiske kunstnere skal kunne utvikle sitt talent og synliggjøres nasjonalt og internasjonalt. I samarbeid med Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge tildeles den unge kunstner et stipend på 25 000 kroner.

Helander vil starte sitt år som ung kunstner under årets Riddu Riđđu festival, hun tar da over etter kunstneren Inga-Wiktoria Påve. Hun blir behørig presentert på festivalen, hvor hun blant annet vil ha en egen programdel der hun selv velger format og visningsform.