Litteraturprogrammet på Riddu Riđđu

Dømt til ild og bål er tittelen på Liv Helene Willumsens samtale med Aud Tåga om hekseprosessene i Finnmark og Skottland, torsdag 1O juli kl.1400. Ved å fortelle om to enkeltskjebner, vil Willumsen gi publikum et godt innblikk i hvordan hekseprosessene ble gjennomført i disse to landene. Hva skulle til for at en person ble anklaget og etterhvert dømt? Hadde den som ble anklaget noen som helst form for rettighet? Hvordan fikk myndighetene fram anklager og tilståelser? Er hekseprosesser noe som bare forgikk for noen hundre år siden eller finnes de fortsatt? Willumsen er professor i historie og har studert trolldomsprosessene og har i den forbindelse gitt ut boka Dømt til ild og bål som i engelsk utgave heter Witches of the North. Scotland and Finnmark. 

Torsdagkl. 15.30  har også Jens Martin Mienna familieforestilling i Nisga’a Long House. Vi får høre eventyret om rypa som mistet sin fine sommerdrakt og drar på leting etter den. Eventyret blir å høre både i nordsamisk og norsk versjon.

Lørdag 12. juli kl. 12.00 er det samisk fantasy som er temaet. Vi møter forfatterne Jens Martin Mienna og Máret Ánne Sara i samtale med universitetslektor Lill Tove Fredriksen.   Begge forfatterne som er fra Kautokeino, har latt seg inspirere av samisk mytologi og folketro i sine fantasyromaner for ungdom. Etter arrangementet har Samtinget kick-off for sitt forfatterprosjekt som har som mål å rekruttere unge til å skrive samiskspråklig skjønnlitteratur.