Du er her

En samisk pakke for alle!

Siste nyheter

Amanda Delara, som regnes som Norges mest spennende artist for tiden,...
1. desember starter billettsalget til neste sommers store festivaloppl...
Magne Harald Wilhelmsen er ansatt som daglig leder i den internasjonal...
Samarbeid, kvalitet og overraskelsesmomenter er stikkord når Alice Mar...
2017 ble et historisk år, med besøk av Hennes Majestet Dronning Sonja,...

Sider

rapfotoleirvik.jpg

Foto: Foto Leirvik

En samisk pakke for alle!

Mandag 10. april 2017
Anonymous

Ingen Riddu Riđđu uten betydelig samisk representasjon på programmet! I anledning den Den internasjonale koftedagen presenterer festivalen et trippelslipp med samiske artister og kunstnere, og sørger for at alle, både barn, unge og voksne, har noe å se frem til.

«Plupp»

I samarbeid med Troms fylkesbibliotek viser Riddu Riđđu barneforestillingen «Plupp», en såkalt «joikikal» dramatisert etter noen av Inga Borg`s bøker. Plupp er en liten figur med blått hår som bor på fjellet. Han er i utgangspunktet usynlig for alle, foruten om for den som tror på han. Joikialen, som er en utvidet sjanger av musikal, vil inneholde joik, sang, dans, musikk og tekst. Forestillingen spilles på sørsamisk og norsk, og medvirkende skuespillere er Hilde Stensland, Nils Rune Utsi og Marte F. Sarre. 

Ailu Valle

Med politiske tekster og enestående vokalteknikk har den finsk-samiske rapperen Ailu Valle gjort seg bemerket. Han rapper blant annet om hvordan den vestlige levemåten ødelegger naturen og samenes livsgrunnlag. Med seg har Valle livebandet Trio Boogiemen.

Ailu Valle sier om å spille på festivalen; «Riddu Riđđu er en av mine favorittfestivaler, jeg blir alltid inspirert der, både på scenen og som publikummer»

OFELAŠ/VEIVISEREN

Under årets Tromsø internasjonale filmfestival var det premiere på en helt ny versjon av historiens første samiske spillefilm – Nils Gaup’s OFELAŠ/VEIVISEREN. I regi av Jakob Janssønn ble det utviklet et helt nytt uttrykk på filmklassikeren. All dialog og musikk fra originalen ble fjernet, og ny musikk som skal fortelle historien uten dialog ble lagt til. «Jeg gleder meg voldsomt til å få vise vår nytolkning av Sápmis første og største spillefilm på Riddu Riđđu! Det var med stor ydmykhet jeg tok fatt på utfordringen fra TIFF om å skape ny musikk til Veiviseren og særlig hyggelig at en sjøsame fikk oppdraget» sier Jakob Janssønn.

Etter premieren på Tromsø internasjonale filmfestival er Riddu Riđđu den første plassen i Norge hvor filmkonserten settes opp. Dette som et resultat av et godt samarbeid mellom de to festivalene. Martha Otte, festivalsjef i TIFF sier dette om samarbeidet:

«Endelig er TIFF tilstede på Riddu Riđđu!  Vi har hatt et spennende samarbeid på ulike plan i lengre tid. I flere år har Riddu stått for spennende bidrag til TIFF-programmet i januar. Nå er det vår tur! VEIVISEREN med levende, nykomponert musikk er intet mindre enn en banebrytende produksjon, en som kler oss begge veldig godt, og jeg er sikker på at publikummet på Riddu kommer til å digge det stort»