Du er her

Den tjuesjette Riddu Riđđu ble en suksess.

Siste nyheter

Årets festival fikk besøk av kulturminister Trine Skei Grande, som bes...
Vi har blitt informert om at et falskt event kalt "Stream - Riddu Ridd...
Synes du det er et skikkelig pes med camping? Tungt å bære telt, sovep...
BUFO film selskap leter etter skuespillere til spillefilmen MEMORY OF...
UiT har opprettet Árdnaprisen og vil kåre årets beste masteroppgave ve...

Sider

35756081042_d0b3330190_k.jpg

Foto: Ørjan Bertelsen

Den tjuesjette Riddu Riđđu ble en suksess.

Mandag 17. juli 2017
Anonymous

2017 ble et historisk år, med besøk av Hennes Majestet Dronning Sonja, som kom med kongeskipet inn Kåfjord torsdag formiddag og stod for den offisielle åpningen fra festivalens hovedscenen. Dronningens tale, som anerkjente både Riddu Riđđu sin betydning som flaggskip for samisk kultur og internasjonale urfolkssamarbeid, befestet Riddu Riđđu sin posisjon og rørte mange.

Komponisten og jazzmusikeren Mette Henriettes bestillingsverk til festivalen ble et av årets kunstneriske høydepunkter, og var en del av det kulturelle programmet Hennes Majestet Dronningen fikk oppleve.

Baldalavvuene ble et sentrum for publikumsarrangement med mange nye programelementer. Et av årets nye konsepter var Klubb Lavvu, hvor både AKU-MATU fra Alaska og Dj Ailo tok over etter at hovedsceneprogrammet var ferdig. Publikum tok godt imot det nye tilbudet, og satte pris på en ny og mer intim arena på festivalområdet. Baldalavvuene fungerte også som skeiv lavvulounge på dagtid, med pop up-debatter og workshops, som for alvor satte minoritetene i minoriteten på agendaen under festivalen. Gjestekunstnerene Inga-Wiktoria Påve og Anders Sunna fra Sápmi og Crystal Worl fra Alaska var invitert til å dekorere Baldalavvuenes front, og skapte to verk som manifesterte urfolksbildet.

Kunstnerne fra Alaska har satt et markant spor som årets nordlige folk på årets Riddu Riđđu. Øyeblikket som virkelig festet seg i hjertet til mange var når delegasjonens eldste, Mary Ann Warden, takket det samiske folket for å ha reddet de fra sult med å dele reindrift og rein med Alaska og tydeliggjorde det sterke båndet mellom de to urfolksgruppene.

Ánna-Katri Helander, årets unge kunstner, preget store deler av programmet med både egne programdeler, men også bidrag inn i andre artisterts konserter. Hun var blant annet å se på flere av konsertene på hovedscenen, hadde workshops med Nuoratdeltakerne (ungdomsprogrammet) og barnefestivalen, og var en av presentatører og deltakere i artist talk lørdag.

To av Sápmis hotteste navn Elle Márja Eira og Ailu Valle bidro også til et av Ridduhistoriens store øyeblikk med premiere på låta ”Guovža lea lihkkan” /”Bjørnen har våknet”, produsert eksklusivt for Riddu, og som fikk Riddupublikummet til å koke i begeistring.

Besøkstallet for Riddu Riđđu 2017 landet på 6500, noe festivalledelsen er svært tilfredse med.

”Årets billettsalg gikk over budsjett, noe vi kan si oss veldig fornøyde med, i sær når regnet også valgte å besøke oss de to første festivaldagene, i tillegg til tre store avbookninger tett opp mot festivalen”, sier en fornøyd festivalleder. ”Publikum og våre besøkende har gitt gode tilbakemeldinger på årets festival, og stemninga har vært like fin som det vi ønsker at gjestene skal få oppleve”.

For flere bilder, se: https://www.flickr.com/photos/riddu/albums