Alaska Natives er Årets Nordlige Folk på Riddu Riđđu 2017

En fantastisk delegasjon med kunstnere, aktivister og musikere skal formidle kunnskap, verdier og spektakulær kunst fra deres hjemsted og urfolksgrupper i Alaska.

Urfolk i Alaska utgjør et omfattende og rikt mangfold av kulturer, folk og samfunn i dagens Alaska. Deres livsveier har blitt formet og endret av en historie på minst ti tusen år i deres forfedres hjemland som omfatter 160 millioner hektar (6,5 millioner hektar) i den nordligste delen av dagens USA. Selv om de ulike urfolksgruppene er forskjellige i tradisjoner og livssyn, opprettholder de alle kjerneverdier som respekt, deling og omsorg for hverandre. Selv om koloniseringen har hatt langvarig og alvorlig innvirkning, har menneskene og samfunnene evne til å opprettholde kulturelle verdier og tradisjoner, og de ser nå en sterk gjenvinning av kulturell stolthet og økt fokus på tradisjoner. Lik urfolk til alle tider, tilpasser de seg og bruker ressurser for å styrke lokalsamfunnene, samtidig som de holde på deres verdier som urfolk i og av Alaska.

I løpet av festivalen kan du bli med på workshops, konserter og art-in-progress. På lørdag 15.juli er selveste Årets Nordlige Folk dagen, hvor du kan oppleve tradisjonelle seremonier med dans og sang med hele delegasjonen. Etterpå blir det åpen lavvu hvor du kan møte kunstnerene og gjestene fra Alaska og smake tradisjonell mat fra området.

Les mer om de ulike kunstnerne under:

Allison Akootchook Warden holder et to timers kurs i Alaska Iñupiaqers sang og dansetradisjoner, som garantert vil gi deg lyst til å danse! Du vil også få lære om tradisjonelle aktiviteter som jakt, fiske og dagligliv på hennes hjemplass, Kaktovik i Alaska. Hun vil også opptre som hip-hop artisten AKU-MATU i Klubb Lávvu, og er kjent for en helt unik rap-fremføring basert på tradisjonell Iñupiaq-musikk, laget av DJ WD4D. Ved å bruke kostymer, rekvisitter og humor vil AKU-MATU la deg møte forfedre fra fremtiden! 

Kunstneren Crystal Worl tilhører Tlingit/Athabascan folket og er fra Ravneslekten i Sockeyeklanen. Hun skal under festivalen jobbe med et art-in-progress veggmaleri på Báldalávvuene. Maleriet vil utforske forholdet mellom relasjonene mellom hennes folk, landskapet og naturen. Publikum i alle aldre er hjertelig velkommen til å bidra ved å slå av en prat og male sammen med Crystal.

Marjorie Tahbone skal vise frem ulike teknikker og symboler knyttet til Kakiñiq(Iñupiaqenes tatoveringstradisjoner), og demonstrer hvordan tradisjonelle Iñupiaq tatoveringer utføres med nål og tråd. Bruken av disse tatoveringene har lenge vært borte på grunn av innflytelse fra bl.a misjonering, men nå er de på vei tilbake.  Tatoveringene har mange ulike formål, de fremmer helbredelse og symboliserer viktige livshendelser. Marjorie skal også bidra under UiT-seminaret om Reindrift i Alaska. 

Jennifer Andrulli, en healer og artist, skal holde workshops i Riddu-økohage. Hun er spesielt opptatt av hvordan naturen påvirker mennesker, og i kurset vil hun dele sin kunnskap om planter og oppfordre til kreative bruk av tradisjonelle planter og vekster.

Indian Agent er et musikalsk samarbeid mellom kunstnerne og musikerne Yéil Ya-Tseen (Nicholas Galanin), OCnotes (Otis Calvin III) og Zak Dylan Wass fra Alaska. Historisk sett var en «Indian agent» kolonimaktens løpegutt som med hensynsløs vold, undertrykkelse og massedrap påførte urbefolkning store lidelser. For å ta et oppgjør med disse ondskapsfulle handlingene ønsker artistene å gi benevnelsen «Indian agent» en ny betydning. Deres ønske er at musikken og kunsten deres skal spre positiv energi, fred og lys blant menneskeheten. 

Drew Michael (Yup’ik and Iñupiaq) er født i Bethel, Alaska. Drew begynte å lære treskjæring da han var 13 år fra arkeologen Bob Shaw, grafiker Joe Senungetuk og den anerkjente maskeskjæreren fra Athabascan folket, Kathleen Carlo. Drew bruker kunstne til å utforske hvordan maskskjæring har vært brukt av Yup’ik folket, både for helbredelse og for å fortelle historier om forfedrenes opplevelser. Drew's arbeid inkluderer helbredende prosesser for Yup’ik folket, og religiøse ikoner for kristne europeere. Som kunstner håper han å kunne oppfordre mennesker til å utforkse måter å skape balanse på samme måte som han bruker sin kunst til å skape balanse i sitt eget liv.

Sitat av en Inupiat eldre, 

Young people must know that communities care about who they are as well as what they know. They must know that communities love them enough to share their greatest riches with them. They must know that their cultural heritage is linked, over thousands of years, to who they are today and who they will become.”

-Paul Ongtooguk, fra "Alaska's Cultures, Education and Cultural Self–Determination".